Vi har tidigare berättat om ortsbornas önskemål om en upprustning av bron, som i sitt nuvarande skick får bilisterna att tveka. Den har en viktklass på max ett och halvt ton, vilket gör att det inte går att ta dit matvagnar i samband med ett evenemang på idrottsplatsen Edsvallen.
Den 7 maj infaller den uppskjutna invigningen av discgolfbanan i Edsbruk. Till dess hoppas Maria Lundahl, ordförande i Västra Eds intresse- och idrottsförening, att kommunen ska ha fixat bron.
Men Christer Sneitz, projekteringsingenjör på Västerviks kommun, vågar inte lova något.
– Det är ganska omfattande, om man ska klassa upp en bro, så vi har tittat på om man kan ta en annan väg i stället, nedför backen.
Han syftar på den backe i andra änden av området, närmare samhället, där Eon har gjort en provisorisk väg för sina maskiner.
Än så länge har inga undersökningar gjorts av bron. Mikael Nilsson, mark- och exploateringsingenjör på kommunen, säger att de först måste reda ut vem som har äganderätten till bron.
– Ägandefrågan är inte helt enkel.
Marken är i privat ägo och ägs av Henri Bergstrand, men bron ägs av den som har uppfört den. Från början var det en järnvägsbro, och så var det enligt Nilsson fram till 1940-talet, men han vet inte hur länge det var trafik där.
Nu är det en enskild väg som dels går till idrottsplatsen och dels till ett fritidshus på området. Mikael Nilsson säger att han ska åka till Edsbruk för att med egna ögon se hur det ser ut där bron är, och hur bron ser ut.
Tillsvidare vill han hålla det väldigt öppet om de ska göra något med bron eller försöka satsa på en ny väg nedför backen.
– Det är stor höjdskillnad, konstaterar han.
När ägandefrågan vad avser bron är utredd, ska kommunen undersöka vilka intressen det finns att göra åtgärder på bron. Sedan får de se vilket alternativ det blir.
– Vi ska försöka göra en hållbar lösning, som funkar för alla parter, säger Mikael Nilsson.
Anders Östlund, kommunens idrotts- och fritidsstrateg, ska också åka till Edsbruk och se hur det ser ut på platsen. Även om backen är brant, säger han att det mest är sommartid som folk har behov av att kunna åka bil till idrottsplatsen.
Men Maria Lundahl tror inte att man kan ha vägen i den sträckningen som är nu: bara rakt ner och med en liten böj på slutet.
– Det blir för brant. De måste göra om den på något sätt, tänker jag.