Från en grov slang vid det gamla grustaget i utkanten av Edsbruk sprutar det ut vatten ur en massa hål. Det är en del av en pågående undersökning av tänkbart framtida dricksvatten, där vatten pumpas på olika sätt och sedan får rinna genom åsen. En filtreringsanläggning har också byggts.
En mängd olika prover tas i samband med detta, för att se hur vattnet förändras, beroende på hur man pumpar det.
Tidigare har en liknande undersökning gjorts i en annan del av området där Edsåsen ligger, men då längre norrut.
Ruben Öberg, utvecklingschef på Västervik miljö & energi, säger att försöket kommer att pågå i flera månader till. Hans förhoppning är att de ska bli klara med undersökningarna under innevarande år, eller senast nästa år.
– Sedan ska det analyseras och man ska dra slutsatser, så det tar tid, konstaterar han.
Men hur ser det ut hittills?
– Det ser väldigt lovande ut faktiskt. Vi tror att det finns förutsättningar att skapa en grundvattentäkt, men vi vet inte säkert.
Det är en lång process att få fram en ny huvudvattentäkt till bland annat Västervik. Under tiden kommer de båda sjöarna Vångaren och Hjorten att fortsätta leverera dricksvatten som i dag.
Skälet till att kommunen inte vill fortsätta med dem i framtiden, är att de inte bedöms räcka till under torra år. För Hjorten finns dessutom problemet att såväl E22 som järnvägen ligger precis intill. Vattnet i Hjorten blir också för varmt sommartid.
Att blickarna har riktats mot Edsbruk, beror på att där finns vatten av hög kvalitet och dessutom i riklig mängd.
Om det blir en ny kommunal vattentäkt i Edsåsen, är tanken att den ska betjäna ett ganska stort område med dricksvatten: Edsbruk, Överum, Gamleby, Almvik, Västervik, Verkebäck och Gunnebo. Även Loftahammar skulle kunna kopplas på. Ruben Öberg räknar med att vattentäkten till en början skulle kunna räcka till drygt 30 000 invånare, men på sikt betydligt fler, om det finns behov av det.
– Det finns en jättepotential.
Kommunen skriver på sin hemsida att den nya vattentäkten beräknas kosta uppemot en halv miljard kronor, men den siffran är fem år gammal.
Ruben Öberg vågar inte spekulera i vad projektet skulle kunna landa på i slutänden, om det nu blir av.
– Det är alldeles för tidigt för det. Men åren går och allt blir dyrare, säger han.