Vi bestämmer oss för att försöka ta reda på varför platsen heter just så och ringer kyrkogårdsvaktmästaren i Edsbruk.
– Jag har hört talas om Gasthålet men vet inte vart det ligger. Prata med någon i hembygdsföreningen, säger kyrkogårdsvaktmästare Christer Nilsson.
Anne-Marie Sjöblom i Västra Eds hembygdsförening har aldrig hört talas om Gasthålet. Hon berättar att det har legat ett gästgiveri i närheten och funderar på om namnet har med det att göra.
– Gasthål är kanske gammal text, det skulle kunna ha med gästhuset att göra, funderar hon.
Josefine Devine vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala lovar att undersöka saken. Hon hittar Gasthålet i institutets arkiv.
– Lappen i vårt arkiv är en notering om att namnet upptecknats. Vid granskning har man kommit fram till att det inte ska märkas ut på kartan, säger hon.
Det finns ytterligare två platser med samma ändelse i socknen: Andhålet och Glohålet. Ofta ger -hålet namn åt något litet, som en vattensamling eller äng.
Statistiska centralbyrån har samlat ihop fakta om platser som kan förknippas med gastar och mylingar. I Västerviks kommun finns Mylingekärret. Fem platser har döpts till Gastholmen, varav fyra i skärgården.
– Att sjötermen gast, matros, ingår i namn vid kusten är inte otroligt, men utan säkra källor blir det nästan omöjligt att avgöra. Man kan ju ha uppfattat att det spökade även på holmar i skärgården, likväl som att sjömän kan ha sökt sig inåt land och bosatt sig, säger Josefine Devine.