Många träd måste bort i Edsbruks alléer

Almsjukan skördar nya offer i Edsbruk. Nu planerar Trafikverket för en större avverkning av sjuka och döda träd vid samhället.

Cirka 45 träd ska tas ner vid vägen in mot Edsbruk från E22, plus vägen till Stora Björka.

Cirka 45 träd ska tas ner vid vägen in mot Edsbruk från E22, plus vägen till Stora Björka.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Edsbruk2022-09-15 06:00

Flera träd har redan tagits ner, vilket vi berättade om i en artikel för en tid sedan. Men det räcker inte, har det visat sig. Under hösten kommer Trafikverket därför att fälla ännu fler.

Exakt när arbetena inleds är inte bestämt än, men troligen blir det i oktober eller tidigast i slutet på september, enligt Jan-Olof Berg, projektledare på Trafikverket.

– Vi ska ta ner en hel del träd, både döda och dem som är "hårt sjuka" och bortom all räddning, totalt omkring 45.

Han tillägger att de gör dessa åtgärder i samråd med länsstyrelsen. Som vi tidigare berättat, är det lite speciellt med sådana här alléer, eftersom de utgör en kulturmiljö. Det är därför som länsstyrelsen ställer krav på återplantering.

undefined
De träd som tas bort, ersätts med nya.

Och återplantering kommer det att bli. Det intygar Jan-Olof Berg:

– Vi ska sätta många nya träd, framförallt skogslind och lönn. De etablerar sig bra.

Det finns ju almar som är resistenta mot almsjuka.

– Ja, vi har testat det på Öland, men det har inte lyckats så bra. De står och lever, men de växer inte. Sedan har det varit en tuff sommar, men lind och lönn har inte påverkats lika mycket.

undefined
Många av almarna är döda eller döende i almsjuka.

När träden tas ner, kommer det att påverka trafiken en del. Planen är att stänga ett körfält i taget, för att inte riskera att grenar ramlar ner på bilar och andra trafikanter. Vakter ska finnas på plats och hålla koll.

Vid vissa moment kan det bli nödvändigt att stänga av trafiken helt, men enligt Jan-Olof Berg kommer det då bara att ske under en kort stund varje gång.

De nedsågade träden kommer att läggas upp i en så kallad faunadepå. Så skedde även med de omkring 100 träd som sågades ner i Bruksparken i Ankarsrum på vårvintern. Syftet med en faunadepå är att gynna alla de insekter, mossor, lavar och svampar som är beroende av död ved för sin överlevnad.

undefined
Maria Lundahl är ordförande för Västra Eds intresse- och idrottsförening.

Maria Lundahl är ordförande för Västra Eds intresse- och idrottsförening. Hon har sett att det är många träd som har blivit markerade i allén in mot samhället.

– Det är sorgligt att det har blivit såhär. Edsbruks allé är otroligt vacker och det är väldigt ledsamt att se att träden inte mår bra, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är bra att någon tar itu med problemet. Hon litar på att det kommer att bli bra efter avverkning och återplantering, och hon räknar med att man i samband med detta tar hänsyn både till alléns utseende och vad som är bäst för insekter och djur.

undefined
I allén in mot Stora Björka och Smultronboda är många träd döda.
undefined
De träd som ska tas ner, har märkts ut med rödvita snitslar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!