Det är full rulle på äldreboendet Edshöjden i Edsbruk när vi träffar enhetschefen Thina Berg dan före dopparedan. Det sista logistiska ska förberedas inför storhelgen, och med en ökad samhällsspridning av såväl influensa som coronaviruset är det en del sjukdomsbortfall bland personalen som behöver lappas igen. Det är just med tanke på personalen som tidningen bjudits in i dag:
– Vi i norr behöver satsa mer på vår personal, berättar Berg när hon visar oss omkring på boendet.
Den senaste tiden har man tagit hjälp av olika tekniska lösningar för att förbättra för personalen, förbättringar som även kommer de boende till gagn.
Det första Berg visar upp är en mekaniserad vändanordning som ska underlätta för vårdpersonalen när en brukare behöver variera sin liggposition i sängen. En sådan anordning har köpts in till samtliga äldreboenden i norra kommunen och går att flytta mellan olika sängar.
– I stället för att två till fyra personer ska hjälpa till vid ett lyft så klarar man sig med två personer. Det blir även behagligare för brukaren som får samma typ av vändning varje gång.
Vändanordningen är främst till för att användas för tyngre personer. När den demonstreras får vi besök av två ur personalen: undersköterskorna Åsa Ottosson och Tiina Tall:
– Jag förstår inte hur vi kunde klara oss utan denna maskin innan, säger Ottosson medan Tall tillägger:
– Axlar och ryggar sparas.
Vi går vidare på boendet och kommer till ett ljust uppehållsrum. Vid sidan av soffan har någon monterat upp vad som vid ett första ögonkast liknar en tandläkarstol:
– Från början var brukarna skeptiska till stolen, intygar Berg.
Vad det rör sig om är en elektronisk gungstol som ska fungera som ett hjälpmedel mot oro och ångest för den som gungar.
– Det är sånt man inte tänker på. I stället för att äta en massa mediciner kan man använda andra hjälpmedel.
Fanns det någon forskning ni förlitade er på när ni köpte in detta hjälpmedel?
– Vi läste på om det på företagets hemsida och valde att chansa, säger Berg.
Och efter en månads användning verkar gungstolen blivit en hit på boendet. Under vårt besök träffar vi Marianne Andersson som med assistans av undersköterskan Annika Salomon slappar i gungstolen.
– Det känns skönt, säger Andersson med ett leende på läpparna.