Edsbruk fick tycka till om vattnet

En betydande del av kommunens dricksvatten kan i framtiden göras i Edsbruk och under torsdagens vattenmöte ställdes flera frågor om vattenförsörjningen.

Vattenförsörjningsplan. Ett av alternativen är att fortsätta försörja kommunen med ytvatten genom förstärkning från Långsjön. Men om man ser till kvalité så verkar man luta åt en grundvattentäkt i Edsbruk.

Vattenförsörjningsplan. Ett av alternativen är att fortsätta försörja kommunen med ytvatten genom förstärkning från Långsjön. Men om man ser till kvalité så verkar man luta åt en grundvattentäkt i Edsbruk.

Foto: Elin Lönn

Edsbruk2017-09-01 17:00

Det finns två alternativ till en framtida vattenförsörjning och det ena är en grundvattentäkt. Edsåsen, det aktuella området för grundvattentäkten, har konstaterats ha en stor potential för att ta ut dricksvatten. Grundvattentäkten skulle kunna förstärkas med vatten från Storsjön som ligger intill och som har stora flöden i vattensystemet.

Det finns tre tänkbara platser för ett uttag ur grundvattentäkten: sydväst om Sjösändesviken, sydost om Sjösändesviken eller norr om Edsbruk mellan Uknavägen och Störsjön. Det sistnämnda alternativet ligger på mark där kommunen för fem-sex år sedan planerade bebyggelse, planer som inte längre finns, det berättar Bruno Nilsson, chef på samhällsbyggnadsenheten.

– Vi köpte grustäkten så möjligheten att bygga där är borta nu, säger han.

På frågan om vilket av alternativen för uttag man lutar åt blir svaret att man ännu inte har någon favorit.

– Den här förstudien handlar om att jämföra alternativen ytvatten och grundvatten. Nästa steg blir att se var det är lämpligt att ta ut vatten, säger Anders Fröberg, projektledare för vattenförsörjningsplanen.

Det kom upp flera frågor under mötet i Edsbruk, bland annat om kommunen funderat på att skaffa en avsaltningsanläggning som Öland och Gotland gjort, samt om det går att återanvända förbrukat dricksvatten. Vårt avloppsvatten renas och går sedan ut i havet. Trots att det går igenom ett reningsverk så är det för höga bakteriehalter för att det ska kunna tjäna som dricksvatten igen. Då måste man efterbehandla vattnet, något som kräver teknik vi i dag inte har.

Om det blir en grundvattentäkt i Edsbruk så kommer vattnet att renas på plats. Ruben Öberg säger att man möjligtvis kommer att göra någon mindre justering längs med vägen men att dricksvattnet görs på plats.

– Hjortenverket kan vi ha kvar som ett jättebra reservverk och även det i Gamleby.

– Man måste ju ställa upp, det är ju inte bara vårt vatten, svarar en av mötesdeltagarna på frågan om de är positiva till en grundvattentäkt i Edsbruk.

Han säger att många på orten känner sig bortglömda och att det här skulle kunna göra Edsbruk mer betydelsefullt. En kvinna säger att man kan fundera på om det skulle bli större påfrestningar på marken i och med en ökad trafik, men att hon inte är emot en grundvattentäkt.

– Om vattnet bara räcker till så är det okej.

Ytvatten eller grundvatten

Grundvattenalternativet innebär en dyrare investering jämfört med ytvattenalternativet. Det kräver mer förundersökningar och tillstånd. Däremot bedömer man att reningen av grundvattnet kommer bli billigare än att rena ytvattnet. Grundvatten anses hålla en högre kvalité än ytvatten, bland annat för att det är kallare och inte påverkas lika mycket av klimatförändringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!