Tanken från familjens sida var att bo tillfälligt i huset samtidigt som man genomförde ett annat renoveringsprojekt. Därför ansökte man dels om att få göra några utvändiga ändringar av huset, dels att få tillåtelse att använda huset som bostad.
Bortsett från en mindre anpassning med en ny dörr på en gavel blev det nej till båda önskemålen när frågan kom upp i miljö- och byggnadsnämnden för ett år sedan. Skälen var två:
• Detaljplanen säger att kommunhuset ska användas för "allmänna ändamål". Byggnaden har utöver kommunhus tjänat som bland annat bank. Däremot tillåter inte den nuvarande detaljplanen att huset används som bostad. Nämnden kan ge en tidsbegränsat bygglov som tillåter bostad, men man familjen sökte om att få bo i huset i tio år. Det är för lång tid för ett tillfälligt lov bedömde nämnden.
• Huset har höga arkitektoniska värden bedömer kommunens bygglovsarkitekt. Därför ville man inte tillåta att entrén med en stentrappa, räcken i järn och fyra entrédörrar i aluminium byggdes om. Familjen ville av energiskäl bygga igen två glaspartier, byta ut entrédörrarna mot en vit pardörr och bygga ett regnskydd över dörren. Edsbruk som samhälle är en kulturmiljö med nationellt intresse. Kommunhuset med sin typiska arkitektur från 50-talet är en del av den miljön, skrev bygglovsarkitekten.
Familjen gick vidare och överklagade först till länsstyrelsen och nu senast till mark- och miljödomstolen. Familjen ifrågasatte om kommunhuset och miljön runt omkring har så stora kulturmiljövärden att man inte kan göra några ändringar.
Mark- och miljödomstolen ändrar inte i kommunens beslut. Man håller med om att tio år är för lång tid för att man ska kunna ge ett tillfälligt bygglov för bostad. Domstolen tycker också att de energivinster som familjen vill uppnå borde gå att nå utan att bygga om fasaden vid entrén.
Petra Wiberg, jurist som företräder, familjen beklagar domen.
– Jag tycker att man alldeles för mycket går på länsstyrelsens beslut, man har inte tagit till sig vad vi har framfört.
Ett av de argument som familjen framförde var att kommunen inte var intresserad av huset. Det verkar inte finnas något intresse av att driva någon verksamhet i huset som faller under "allmänna" ändamål. Då är bostad det alternativ som finns:
– Detaljplanen är föråldrad, men det tar tid och är dyrt att ta fram en ny detaljplan. Så kan det nog vara på fler orter, säger Petra Wiberg.