Anställd på äldreboende drabbad av covid

En anställd vid äldreboendet Edshöjden i Edsbruk har konstaterats smittad av coronaviruset. Nu inleds en smittspårning.

Äldreboendet i Edsbruk får hålla stängt för besök efter att en anställd konstaterats ha smittats av coronaviruset.

Äldreboendet i Edsbruk får hålla stängt för besök efter att en anställd konstaterats ha smittats av coronaviruset.

Foto: Ulrik Alvarsson

Edsbruk2020-09-30 11:54

Det var på tisdagen som smittan konstaterades. Eftersom den smittade har ett jobb där man har kontakt med personer som är särskilt känsliga för smitta så inledde regionen omgående en smittspårning.

Alla anställda och boende på Edshöjden ska testas. Testprogrammet startades under onsdagen. Arbetet utförs av regionens smittspårare. 

Det konstaterade smittofallet innebär att Edshöjden förblir stängt den 1 oktober, när kommunens övriga äldreboenden öppnar för besök. Hur långvarig stängningen blir beror på smittspårningen, och om ytterligare fall upptäcks.

– Skulle vi få svar som visar att inga andra anställda eller boende smittats så kan vi häva besöksförbudet, säger socialchef Jörgen Olsson.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att personalen på boendet, och kommunens sjukvård, kommer att se över om man behöver vidta ytterligare åtgärder på Edshöjden för att minska risken för smittspridning.

Jörgen Olsson betonar vikten av att hålla fast vid de basala hygienrutinerna, och att det är viktigt att både personal och besökare med symptom håller sig borta från de äldre och sköra. Det gäller inte minst nu när besöksförbudet hävs.

– Det är viktigt att man tänker efter och använder sitt sunda förnuft. Kanske ska man vänta med att ta med barnbarn eller barnbarnsbarn. Kanske kan besöket hållas utomhus.

Han säger att man verkar ha agerat rätt på Edshöjden. När symptom märktes testade den anställde sig.

– Nu hoppas vi att smittan upptäcktes i tid, säger Jörgen Olsson.

Karta: Äldreboende Edshöjden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!