Så digitaliseras kommunen

I Västerviks kommun används åtta av de tio vanligaste e-tjänsterna som kommuner brukar erbjuda. Just nu befinner sig Västervik i startgroparna för ett större projekt mot mer digitalisering.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

E-tjänster2015-05-15 04:00

En undersökning från Svenska Stadsnätsföreningen visar att 41 procent av Sveriges kommuner erbjuder e-tjänster. Av dessa planerade 74 procent att införa sådana tjänster på flera områden. Det kan exempelvis handla om pedagogiska verktyg i skolan eller trygghetslarm inom omsorgen.

Kalle Söderberg, chef för barn- och ­utbildningsförvaltningen i Västervik, berättar att kommunens skolor använder e-tjänster på många olika sätt.

– Och vi jobbar för att göra det i större utsträckning.

Exempelvis används Dexter, en e-tjänst där elever och vårdnadshavare kan ta del av information. Dexter används också för att ansöka om plats i förskolan.

Inom kommunens omsorg fortsätter arbetet med att byta ut de analoga trygghetslarmen mot digitala.

– Målet är att det ska vara klart när året är slut, berättar Jörgen Olsson, socialchef i Västerviks kommun.

Samtidigt jobbar man med att se över möjligheterna för en annan tjänst: e-hemtjänst. I dagsläget är det omkring 100 personer som har tillsyn av hemtjänstpersonal under natten.

– Under året pratar vi med dem om hur de ställer sig till att ha kameraövervakning.

Christer Lundh, administrativ chef i Västervik, berättar att kommunen nu är i inledningsfasen till ett samarbete som kan bidra till att Västerviks kommun kan börja använda fler e-tjänster i en snabbare takt. Det hela började med att några kommuner i Östergötland: Motala, Vadstena, Mjölby, Finspång, Linköping, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik diskuterade ett gemensamt projekt som skulle börja i att tillsammans utveckla sina e-tjänster.

– Jag frågade om Västervik också kunde vara med, säger Christer Lundh.

En bakgrund till projektet är att bland annat SKL rekommenderar e-tjänster, och att kommuner med färre än 50 000 invånare brukar vara för små för att klara av att göra dessa satsningar själv, berättar Christer Lundh. Projektidén är därför att kommunerna ska utveckla e-tjänster tillsammans. Enligt planen ska kommunerna ha ett gemensamt kontor i Norrköping där e-tjänsterna kommer utvecklas på önskemål från kommunerna. Tanken är också att den kommun som vill börja använda en e-tjänst som redan finns i någon av de andra kommunerna snabbt ska kunna ta del av den tjänsten.

– Vi hoppas att avtalet kan slutas i höstas och att projektet kan dra igång under slutet av året.

Undersökningen

Svenska Stadsnätsföreningens undersökning genomfördes med en enkät som politiker och tjänstemän svarade på. Enkäten skickades till två politiker och en tjänsteman: kommunalrådet, oppositionsrådet och kommundirektören, eller motsvarade. 243 kommuner, däribland Västerviks kommun, deltog, vilket ger en svarsfrekvens på 84 procent. Bland de kommuner som inte erbjuder några e-tjänster nu svarade 72 procent att de arbetar för att börja använda sådana tjänster. Enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) använder Västerviks kommun 8 av de 10 vanligaste e-tjänsterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om