Det är bara att konstatera. Vi kan inte fortsätta köra våra fordon på bensin eller diesel. Till slut kommer jorden att kollapsa.
– Nu står vi inför ett stort teknikskifte. Vi måste förbruka mindre, gå ned med en halvliter bränsle per mil eller helt sluta med fossila bränslen. Det är laddhybriderna som är framtiden, fastslår Ronny Svensson, vd för bilkonsultföretaget Ynnor AB i Lund.
– På tjänstebilssidan sker det stora genombrottet om ett eller två år och om tio år kommer laddhybriderna att vara fullständigt dominerande. De är dyra att köpa men företagen tänker på driftskostnaderna och kommer att gå i bräschen. Och i Sverige står företagen för drygt halva nybilsmarknaden, uppger Svensson och menar att vi inte sett ett liknande teknikgenombrott sedan bilar började byggas på löpande band.
Låt oss fortsätta att titta i backspegeln. För det där med elmotorer är långt ifrån något nytt. Redan på 1800-talet byggdes det sådana på många håll i världen. De slog igenom i slutet av seklet och blev allra mest populära i USA.
Vid det förra sekelskiftet fanns där nästan 34 000 registrerade elbilar, 38 procent av bilparken. Vanligast var ångbilar och minst omtyckta var de bensindrivna, som ansågs bullriga och besvärliga.
Allt såg ljust ut för elbilen som 1912 slog försäljningsrekord. Men snart skulle allt vända. Flera samverkande faktorer gjorde att luften gick ur marknaden och gemene man valde att köra på bensin i stället.
Sedan dess har bensinen regerat. Även om vi numera också använder diesel och laborerar med etanol och biogas. Men som drivmedel för framtiden är biobränslena mindre aktuella då forskning visat att framställningen av dem har negativa konsekvenser för miljön. Kvar finns endast elmotorn. Så gott som alla stora tillverkare har i dag en laddhybridmodell.
– Laddhybrider är den mest framkomliga vägen som vi ser det. Vi har nyligen påbörjat produktionen av Volvo D6 som just nu är världens mest avancerade dieselplug-in. Den har fått ett fint mottagande, säger Bo Larsen, informationschef vid Volvo Personbilar.
Men liksom för 100 år sedan kostar en bil med elmotor betydligt mer än en vanlig bensindriven bil. Batterierna har fortfarande kort räckvidd och tar ganska lång tid att ladda upp.
Tänk om vi ändå hade satsat på elen för 100 år sedan. I stället för att börja om på nytt.