Lisa Koblanck är teamchef på polisen i Västervik. Hon berättar att den senaste tidens tillslag har lett till att poliserna själva tänker mer på att kontrollera om en person har tagit de förbjudna preparaten, i samband med andra ingripanden.
Generellt sett är dopning ett växande problem i Sverige, menar hon.
– Det finns indikationer på att det i grövre våldsbrott allt mer finns dopningspreparat inblandade, säger Lisa Koblanck.
Det har lett till att man i allt större utsträckning, och där det finns misstanke om att dopning är inblandat, har börjat testa även för dopningpreparat. Det har man gjort sedan ett par år tillbaka.
Den senaste tidens fokus kring dopningfrågor har också lett till ett visst förändrat mönster och en ny ingång till brottet.
– Fler som tränar på olika gym har börjat höra av sig till oss vid misstankar om att någon använder förbjudna preparat. Man kan ha märkt en ovanligt snabb ökning av muskelmassa eller rejäla svängningar i humöret hos någon annan som tränar på samma gym, säger hon.
Enligt Lisa Koblanck kan de dolda biverkningarna av att dopa sig vara rent av livsfarliga för den som brukar förbjudna preparat.