Digitala initiativ i Uknadalen

I Uknadalen har människor levt i tusentals år. Nu hjälps privatpersoner och hembygdsföreningen åt att göra historien mer tillgänglig.

Reaktion. Förra sommaren skrev VT om att det var svårt att hitta domarringarna i Stjälkhammar.

Reaktion. Förra sommaren skrev VT om att det var svårt att hitta domarringarna i Stjälkhammar.

Foto: Nils Gruvebäck

Domarring2015-08-24 08:30

På Gisela Lejonqvists mark i Stjälkhammar finns flera fornlämningar och medeltida rester av bebyggelse. De fyra domarringar som ligger i en backe ovanför byn anses som extraordinära.

Under det senaste decenniet har platsen för ringarna varit svår att hitta för dem som velat besöka platsen.

– När Västerviks-Tidningens Bertil Jobéus gjorde ett reportage om Tjustleden som går förbi domarringarna undrade han om det inte gick att få någon myndighet att sätt upp en informationsskylt.

Sagt och gjort. Gisela Lejonqvist tog själv på sig uppdraget och har genom research via digitala sökverktyg sammanställt en informationstext samt bildsatt informationen med hjälp av bilder ur offentliga arkiv.

– Jag beställde tavlan från ett företag. Informationen har jag samlat från olika källor och de är utskrivna på tavlan.

Gisela Lejonqkvist berättar att en fråga kring en ny informationstavla ställts till Västerviks museum och att hon blivit kontaktad av den biträdande museichefen Veronica Palm.

– Hon ringde mig några dagar efter att jag satt upp tavlan och frågade om de inte skulle sätta upp en informationstavla på platsen. Men då var arbetet redan gjort.

Nu hoppas Gisela Lejonqvist och hembygdsföreningen i Ukna att Västerviks kommun ska hjälpa till att bekosta och sätta upp fler skyltar i trakten. På den skylt som nu finns vid domarringen kan den förbipasserande använda sin smartphone för att hämta mer information. Via en QR-kod blir man direkt länkad till en informationstext författad av Riksantikvarieämbetet.

Hembygdsföreningen i Ukna har som ett led i utvecklingen av tillgängligheten påbörjat ett arbete där man märkt ut olika intressanta platser med gps-koordinater. I framtiden är det meningen att den intresserade ska kunna navigera via föreningens hemsida för att hitta fornminnen, medeltida husgrunder eller var annan typ av bebyggelse tidigare funnits.

Uknadalen är en bygd som många invånare lämnade för en flytt över Atlanten för ett drygt sekel sedan. Ättlingar som kommer till trakten för att söka sina rötter skulle enligt Gisela Lejonqvist kunna vara en potentiell målgrupp för den digitala satsningen.

– Vi har inte kommit så långt att vi planerat översättningar av informationen men det skulle vara en ytterligare vidareutveckling av projektet.

En viktig del av projektet är att få tag i fotografier som beskriver hur det tidigare sett ut på olika platser.

– Jag skulle vilja uppmana folk att aldrig slänga bilder. Lämna in dem hos Hembygdsföreningen även om de verkar ointressanta, säger Gisela Lejonqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om