Vill höra ungas röster

Med hjälp av en teater ska Västerviks kommun få unga att tycka till om sin hemort.

Annorlunda undersökning. Anna Bodjo, dialogledare, Marcus Harrysson, ansvarig för kommunens ungdomsråd och Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare vid det "frågeformulär" som ska användas vid dialogen med ungdomarna.

Annorlunda undersökning. Anna Bodjo, dialogledare, Marcus Harrysson, ansvarig för kommunens ungdomsråd och Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare vid det "frågeformulär" som ska användas vid dialogen med ungdomarna.

Foto: Ulrik Alvarsson

Dialog2015-01-21 15:14

Hittills har varit att det varit svårt att fånga upp de ungas åsikter när framtidsplaner görs upp i Västerviks kommun.

– Det är sällan som det kommer människor under 25 år på våra dialogmöten, eller svarar på remisser, säger Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare.

Därför kommer kommunen att göra ett experiment i slutet av januari för att få högstadieungdomar att diskutera hemorten och framtiden. Satsningen kallas Västervik 2.0.

– För kommunens sjunde och åttondeklassare kommer vi att visa teaterpjäsen "I'm from Lekvattnet Motherfucker". Därefter kommer vi att diskutera framtidsfrågor enligt en särskild modell i grupper.

Hon visar upp "frågeformuläret" som snarare liknar en stor, färgglad spelplan. För att öka på likheterna med ett sällskapsspel ytterligare så finns det frågekort som en dialogledare kommer att läsa upp.

Frågorna är inriktade på hur man ser på sin hemort och vad som krävs av en ort för att man ska kunna utvecklas. Under diskussionen görs anteckningar på "spelplanen".

– Vi hoppas vi kan använda elevernas tankar i kommunens visionsarbete, men också att det finns förslag som kan förverkligas på kort sikt, säger Anna Bodjo, som dels är kommmunstyrelseledamot för MP, dels ska fungera som dialogledare.

En andra del i satsningen är en föreläsning av forskaren Lotta Svensson som undersökt ungdomar i Söderhamns kommun. Hon har studerat varför vissa flyttar, medan andra stannar kvar. Föreläsningen är inriktad mot vuxenvärlden: – Ett resultat i hennes forskning är att det faktiskt finns ungdomar som vill stanna kvar på sin hemort, men att samhället ser ner på dem som inte flyttar. Man säger att "de blev" kvar, säger Lotti Jilsmo.

För allmänheten kommer en öppen föreställning av teater att hållas i Gamleby den 28 januari. Den 2 februari är allmänheten välkommen att lyssna på forskaren Lotta Svensson på Campus i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om