Projektet, som nu bytt namn från "Hållbar destinationsutveckling" till Swedish Welcome, beskrivs som ett integrerat kvalitets- och hållbarhetssystem för Sveriges besöksnäring och har startats i samarbete med Tillväxtverket, Visit Sweden och andra turistorganisationer. Meningen är att olika företag ska lära av varandra och ta till sig erfarenheter som är viktiga för besöksnäringens hållbarhet.
Peter och Lena Göransson från Tofvehult Kafé var under torsdagen på plats för att ta emot diplomet man nu tilldelats för att man är ett företag av 100 som varit pionjärer inom projektet.
Peter Göransson säger att det varit en spännande tid, där man bland annat fått flera hemliga besök av kontrollanter som i efterhand kommit med synpunkter på vad som kan förändras för att göra upplevelsen och besöket mer hållbart. Men vad innebär det egentligen?
Enligt Peter Göransson handlar just hållbarheten om flera aspekter, bland annat social hållbarhet och miljö.
– Det handlar om minimal påverkan på miljön, att man inte förstör men också om social hållbarhet där man tar hand om kunden så att de vill komma tillbaka. Men också om hållbar ekonomi, att tänka långsiktig hållbarhet och inte bara satsa för stunden.
Han säger att det är viktigt att lyfta blicken och få objektiva åsikter från andra, det är lätt att bli hemmablind när det kommer till den egna verksamheten.
– Vi har gäster från andra länder som blivit helt tokiga i att plocka blåbär och koka sylt. Det är ingenting man själv ser som speciellt märkvärdigt men som andra kan uppskatta enormt mycket och som man kanske bör lyfta fram mer.