Det är inte alltid lätt för unga att göra sin röst hörd och ungas engagemang i politiska frågor avfärdas ofta med orden "du förstår när du blir äldre". Men den yngre generationen har många åsikter som bör tas på allvar. Det är grundidén i projektet "Skaka om". Här vill man sänka trösklarna för unga, och ge dem en direktlänk in i rummen där besluten tas.
Alexandra Winberg är projektledare och Anna Ivarsson är projektassistent i projektet "Skaka om". De genomför under tre år projektet med medel från Arvsfonden och Kumulus. Tidigare har man varit i andra kommuner i länet och under måndagen besökte de Västerviks gymnasium.
– Upplägget är ganska enkelt egentligen. Vi samlar in ungdomarnas åsikter genom sociala medier och vår hemsida. Förslagen och åsikterna vidarebefordras till kommunala politiker, säger Alexandra Winberg.
I flera så kallade Luppundersökningar (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) har det framkommit att unga känner att deras åsikter inte tas på allvar och att de har svårt att nå fram till beslutande politiker.
– Bilden av en politiker är att det är någon som sitter högt upp och inte går att komma i kontakt med. Vi vill förändra bilden av att det är gubbar i kostym och damer i pennkjol som är med och bestämmer, säger Alexandra Winberg.
Kontaktpolitiker finns i kommunerna, i Västervik är det bland annat Dan Nilsson (S), Christin Rampeltin Molin (M) och Anna Bodjo (MP). Kontakt finns även genom Västerviks kommuns ungdomsråd som varje möte avslutar med att komma in med förslag genom "Skaka om".
Ungdomarna kan registrera sig på hemsidan och där lämna förslag som går att "gilla" och kommentera. Och engagemanget är stort.
– Det är ofta en felaktig bild som visas "hur ungdomar är". De är engagerade men politiker och politiken måste vara mer tillgänglig, säger Anna Ivarsson.
Förslagen som redan registrerats är blandade men i flera kommuner tycker ungdomarna att busstrafiken är för dyr, vilket i länet i och för sig är en landstingsfråga. Den åsikten har man också förmedlat vidare. I Västervik tycker man också att temperaturen i skolorna är för låg och att det är för halt på vägarna.
– I Nybro ville många har fler papperskorgar. Efter ett möte med kommunen fick förslagslämnarna bestämma var de skulle placeras. Det är kul att se att det kan ge resultat, säger Alexandra Winberg.