Hård dom över Sverige i Lettland

Lettland har blivit en koloni utan faktisk självständighet, där landets fattiga betalar räddningen av svenska banker. Så lyder domen från en av Lettlands mest inflytelserika finansmän och politiker.

14 augusti 2009 16:26

- Det som pågår är nykolonialism. Låneuppgörelsen tjänar västs intressen och inte Lettlands, säger borgmästaren Aivars Lembergs som sedan sovjettiden styr hamnstaden Ventspils vid Östersjökusten.

Han är välkänd för många Västerviksbor efter kontakterna med vänortsföreningen Ventspils Vänner. Hans senasate besök i Västervik var sommaren 2002.


Aivars Lembergs är troligen rikast i Lettland, betecknas som en mäktig oligark och anses ha haft inflytande över flera regeringar.
I dag står Lembergs åtalad. Han anklagas för korruption men är aktiv i politiken.
Han dömer ut innehållet i Lettlands låneavtal med Internationella valutafonden (IMF), EU, Sverige med flera. Stödlån på 7,5 miljarder euro ska rädda staten från konkurs.
-  Men ska en så fattig nation som vår göra uppoffringar i västländernas intresse? Vi blir lurade, säger Lembergs.
Lettland kan inte återbetala i tid, och lånevillkoren med budgetnedskärningar

 

Europa av i dag säger sig Lembergs känna igen från sovjettidens universitetskurs 

- Rika länder exploaterar de fattiga. De drar till sig välutbildade och städslar aboriginer från kolonierna för att göra skitjobben.
Enligt borgmästaren i Ventspils är Sveriges skäl att ge Lettland lån uppenbart: att rädda svenska banker.
- Om de går under här i Lettland måste de räddas på hemmaplan, och det blir mycket dyrare. När Lettlands regering tar lån som landets pensionärer och andra fattiga måste betala är det en god affär för Sverige.
Men nu har Lettland inget val, konstaterar Lembergs.
- Landet har upphört att existera som självständig stat, inte formellt men i praktiken. Lettlands politik bestäms av långivarna, och de utövar utpressning: Om ni inte gör så här, så får ni inte pengarna!
”Ingen dialog”
Det finns liknande frustration även inom fyrpartiregeringen i Riga. Partiet Ny eras premiärminister och finansminister ”sköter ruljansen” utan dialog och lagarbete, enligt kommunminister Edgars Zalans från Folkpartiet.
- Det värsta var när vi skulle skriva på senaste uppgörelsen med IMF i slutet av juli. Vi fick texten en lördagskväll och regeringsmötet hölls på söndagen. Då förklarade premiärminister Valdis Dombrovskis att inte ett ord fick ändras. Före måndag klockan 14 måste alla skriva på, konstaterar Zalans.
- Om det rådde en normal situation skulle vi lämna regeringen och låta Ny era sköta alltihop på egen hand, säger Zalans.
Arne Bengtsson/TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!