På fredag läser barnboksdebutanten Nadia Tolstoy sin småläskiga saga om riktiga spöken på Gamleby bibliotek.

– Åtminstone 50 personer är anmälda, det känns fantastiskt. Vi får inte plats i bibliotekets lokaler utan ska vara i fritidsgårdens, säger bibliotekarien Åsa Österlöf.

Nadia Tolstoys bok "Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben" handlar om Lilla kanin som får besök av ett riktigt spöke som vill ha Lilla kanins snuttefilt.

Artikelbild

| Nadia Tolstoys tvååring ville läsa läskiga böcker men Nadia hittade inga för så små barn på biblioteket. Då föddes idén om en egen bok.

– När min tioåring var två år, sa han "Mamma, köpa läskiga böcker". Då gick jag till mitt bibliotek och frågade vad det fanns som var läskigt för en tvååring.

Men det fanns inga läskiga böcker för tvååringar, bara en massa böcker som passade fem-, sexåringar. Men de var lite för läskiga en tvååring.

Nadia Tolstoy, som arbetar som inredningsarkitekt, bestämde sig för att skriva en egen barnbok.

Bokförläggarna på Rabén & Sjögren var positiva.

– De hade märkt att yngre och yngre barn tycker att det är roligt med läskiga saker. Det är en trend, säger Nadia Tolstoy och fortsätter.

– Spökena är lite läskiga, men de är söta också. Det är lite mysrysigt så att man kan träna på att det är läskigt.

Nadia Tolstoy har valt att inte skriva om den lilla kaninen är hona eller hane och hon säger att barnen inte tänker på att kaninen är en hen.

– Jag tänkte att barnen skulle få välja själva. När jag har läst sagan frågar jag dem, och då är det verkligen så att flickorna säger att kaninen är en flicka och pojkarna att kaninen är en pojke.