De trivs med sina åsnor

De är inte så många, men de finns: åsnor. Och de är inte alls så envisa som folk säger. I alla fall inte enligt familjen Dahlqvist, som har två åsnor hemma i Ljungebo, utanför Västervik.

En åsna får inte gå på för kraftigt bete, då den har ganska lätt för att få en hovsjukdom som heter fång. Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

En åsna får inte gå på för kraftigt bete, då den har ganska lätt för att få en hovsjukdom som heter fång. Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-05-26 00:00

Precis intill Gäddeglovägen ligger Ljungebo, som består av några röda hus med hagar till djuren precis intill. Där bor familjen Dahlqvist och deras två åsnor, som snart blir tre.

I höstas fick hingsten Jupiter sällskap av ett sto, Priorina, som nu är dräktigt.

Åsnor används på många håll i världen som klövjedjur, alltså till att bära packning av olika slag, men de går även att rida och köra, med rätt utrustning. Sedan kan man förstås gå ut på promenader med dem. Det gör familjen Dahlqvist.

Åsnestoet Priorina håller dessutom på att köras in, något som familjen får hjälp av Lena Holmberg med. Till en åsna får man ha en ganska liten vagn. En vagn till shetlandsponnyer är ganska lagom.

När Priorina är inkörd är det meningen att Amy Johansson, barnbarn till Dan och Inger Dahlqvist, ska ha henne som körhäst.

Familjen Dahlqvist har annars mest sina åsnor som sällskapsdjur.

- De är jättegulliga. Det är roligt när man kommer ut på morgonen, och de vill ha en morot och lite knäckebröd, säger Inger.

- De är små, snälla och rara, instämmer hennes make, Dan.

Uttrycket "envis som en åsna" tycker de inte stämmer riktigt. I alla fall inte på deras åsnor.

- Det här med att de ska vara envisare än hästar är faktiskt inte riktigt sant. De är mycket rara och snälla att ha med att göra, säger Sofia Johansson, dotter till Dan och Inger.

De tycker också att åsnorna är förståndiga djur, för om det regnar går de in och ställer sig i lösdriftsstallet, medan hästarna stannar kvar ute i regnet.

Familjen Dahlqvist har sina åsnor ute året om, men de har då ett lösdriftsstall som de kan söka skydd i för väder och vind.

En åsna gnäggar inte. Den skriar. Fast åsnorna i Ljungebo är inte särskilt högljudda av sig. De skriar bara litegrann, när någon har varit hos dem och sedan går ifrån dem, eller när de vill hälsa på hästar som passerar på vägen.

Man tänker sig gärna att åsnor ska vara gråa, men det finns en hel rad olika färger och nyanser. Många är enfärgade, men även skäckar förekommer. De flesta åsnor har ljus mage.

Annars är väl det mest påfallande kännetecknet de långa öronen. Man, svans och pannlugg har också betydligt kortare tagel än vad hästar har.

Familjen Dahlqvist upplever att åsnorna är lite mer keliga än vad hästar är. Annars är det fler likheter än skillnader, mellan åsnor och hästar, tycker Inger och Dan.

De har tidigare haft Jupiter i samma hage som hästarna, och det gick bra. Men de vet att hästar ibland är rädda för åsnor.

Åsnor

Totalt i Sverige finns runt 400 åsnor. De flesta av dem härstammar från importer som gjordes i mitten av 1960-talet.

Storleken varierar mellan 80 och 160 cm i mankhöjd, men vanligast i Sverige är 100-120 cm.

Vanligaste färgerna är grå, brun eller svart, oftast med ljus mage, mule och ögonringar. Även vit och skäck förekommer. Ål (mörk linje längs ryggraden) och skulderkors (ett eller flera mörka streck över skuldrorna) har de flesta.

Åsnan går bra att rida för barn och lättviktiga vuxna. En åsna med en mankhöjd på 115 cm bör inte bära mer än 50 kg.

Svenska Åsneföreningen har varje år en utställning, med exteriörbedömning och tävlingar i lydnad, hoppning, galopp, ridning, dressyr- och terrängkörning.

Om ett åsnesto korsas med en hästhingst blir avkomman en mulåsna, och om man korsar ett häststo med en åsnehingst blir avkomman en mula.

Det finns flera talesätt om åsnor, till exempel "Envis som en åsna" och "Som en åsna mellan två hötappar".

Kända åsnor är Ior i Nalle Puh, Åsnan i Shrek och Åsnan i Bamse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om