Detaljer plockade ur hockeyns vardag fungerar som metaforer när scenkollektivet Arkeolog8 tar sig an den populära idrotten för att undersöka strukturer och normer i samhället.
– Vi jobbade med ett hockeylag på västkusten under 2013 för att lära oss om hockey och bli inspirerade till föreställningen, säger Camilla Reppen, producent, dansare och koreograf för föreställningen.
Publiken får följa med under tre perioder av hårt presspel. Hockeyskydden åker av och på för att visa hur gruppdynamiken fungerar när attityder byggs och bryts. Något som Arkeolog8 tror är en av anledningarna till att skolor i Västerviks kommun köpt in föreställningen.
– Hockeyskydden får fungera som metaforer. Vi tror att det är viktigt och att det finns ett intresse för att diskutera den här sortens attityder i skolan, säger Camilla Reppen.
Gruppens uppsättning under veckan i Västervik består av Camilla Reppen, Camilla Walków, Josefine Alfredsson, Emelie Enlund och Tarika Wahlberg. Själva beskriver de sig som ett gengre- och gränsöverskridande danskollektiv. De vill dela sitt arbete mellan danskonst, pedagogik och samhällsengagemang. Det konstnärliga uttrycket ska präglas av hård dans med makt, groove och skärpa.
– Vi skapar urban samtida dans och vi samkoreograferande. Genom att försöka ha en helt platt organisation är det ingen som är konstnärlig ledare utan alla är med och skapar föreställningarna, säger Camilla Reppen.
Desto längre föreställningen går blir det tydligt av dansen att olika situationer inom hockeyns värld ifrågasätts. Handukar snurras och snärtas mot varandras kroppsdelar och mellan varven anspelar dansgruppen på den skörhet och ömhet som ibland uppstår i olika situationer under match och träning. Under en del av berättelsen får åskådaren höra ett autentiskt matchreferat med förutfattade machokommentarer.
Metaforerna fungerar utmärkt och det är lätt att ta till sig vad Arkeolog8 och föreställningen Puck vill säga.
– Vi specialiserar oss inte på en målgrupp utan många av våra föreställningar fungerar lika bra för pensionärer som för ungdomar. Det är så vi vill jobba.
När berättelsen är över har gruppen ett samtal med eleverna där man går igenom vad föreställningen handlar om.
– Det har varit kul och givande med gruppsamtalet i Västervik. Ungdomarna har varit engagerade och ställt bra frågor om varför vi gjort på ett visst sätt.
En föreställning hålls för allmänheten under torsdagskvällen på Mejeriet i Västervik.