Videon är inte längre tillgänglig
16 deltagare lär sig dansa schottis, hambo, snoa, vals och polka. Flera av deltagarna är uppenbarligen vana dansare för de följer lätt med i stegen, snurrar på rätt ställe i dansen och ingen snubblar. Imponerande att se för den som aldrig själv dansar.
– Förr om åren har jag dansat mycket men nu har jag legat av mig så nu ska jag fräscha upp danskunskaperna, säger Kurt Svanström som gillar att dansa både för motionen och för gemenskapen.
Det här är inte gammeldans och inte folkdans utan gillesdans. Gillesdans innebär att man dansar traditionella danser men det är mer partnerbyten under dansen. Dessutom kan musiken vara lite modernare än vid folkdans.
– Gillesdansen är inte lika vanlig här på ostkusten som på västkusten, vet Håkan Thander.
Han och hans fru Bodil Thander kommer från Söderköping där de är aktiva i Ramunder Spel- och Dansgille. Det är även Bengt och Linnea Grentzelius. De båda paren leder gillesdanskursen på årets durspelsstämma i Ankarsrum.
Egentligen är det bara förstämma på fredageftermiddagen för det är under lördagen som själva stämman hålls. Och på lördagen ska också Ramundergillet bjuda på uppvisningsdans för stämmodeltagarna.
Kursen börjar med schottis och paren dansar ut.
– Schottis är bra att värma upp med, säger Bodil Thander som är erfaren dansare.
Efter några andra danser blir det torparschottis. Nästa dans är en snoa. Så håller de på. Det ser ut att vara både lätt och svårt. Dansarna är duktiga.
– Det är inte så svårt att dansa gillesdans, det är bara att sätta fötterna i rätt ordning, säger Lennart Mattsson med glimten i ögat.