Dalhemsbor arbetar för grannsamverkan

Dalhems intresseförening bjöd på måndagen in alla boende i Dalhem, Karlshult, Tyllinge och Fagerdal till möte om grannsamverkan och många var intresserade.

Grannsamverkan. Många kom till Dalhems församlingshem för att höra Lisa Koblanck, från polisen och Jacob Sundell, från räddningstjänsten prata om grannsamverkan och säkerhet i hemmet.

Grannsamverkan. Många kom till Dalhems församlingshem för att höra Lisa Koblanck, från polisen och Jacob Sundell, från räddningstjänsten prata om grannsamverkan och säkerhet i hemmet.

Foto: Anna Persdotter

Dalhem2018-01-22 22:00

Intresseföreningens ordförande Håkan Svensson är den som tagit initiativet till det hela.

– Jag träffade Lisa Koblanck genom mitt engagemang i LRF och projekt Stoppa tjuven. Vi började prata om det här med grannsamverkan och jag tänkte att det skulle vara något för oss, säger han.

Kommunpolisen Lisa Koblanck kom till Dalhems församlingshem tillsammans med Jacob Sundell från räddningstjänsten, för att prata om säkerhet i hemmet och vad som gäller för att starta en egen grannsamverkan. Lisa Koblanck berättar att grannsamverkan minskar risken för inbrott med 26 procent och att hon tror att just arbetet med grannsamverkan är det som gör att inbrotten minskar i regionen i stort.

En viss, informell grannsamverkan finns förstås redan i området här.

– Ser vi något misstänkt så ringer vi till varandra, men det är inte så organiserat, säger Anders Olofsson.

Både han och Håkan Svensson säger att det här med inbrott har gått lite i vågor och de hoppas att en mer organiserad grannsamverkan ska avskräcka i alla fall några potentiella inbrottstjuvar.

– Jag tror att bara vi får upp skyltarna så kommer det nog vara till hjälp, säger Håkan Svensson.

Själv har han, precis som många andra, skaffat larm som är kopplat till en vakttjänst.

Ett stort problem för många på landsbygden är också dieselstölderna. Även här kan grannarna hjälpas åt och hålla utkik efter främmande bilar som rör sig på ovanliga tider.

– Det är stora mängder de tar och det inträffar, om inte varje månad så i alla fall flera gånger om året, säger Urban Karlsson.

– Och det är inte bara det att de måste ersätta dieseln, de förlorar många timmars, kanske flera dagars arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!