Försäljningen av cyklar har ökat för tredje året i rad. Och idag äger sex av tio hyresgäster en cykel. Men samtidigt som cyklandet ökar försvinner även fler och fler cyklar från sina ägare.
Enligt statistik från Brå (brottsförebyggande rådet), blev 70 900 cyklar stulna i landet under förra året. Vilket är en ökning med 17 procent och motsvarar 10 408 cyklar, jämfört med 2010. Polisens teamchef, Lisa Koblanck, tror att ökningen i Sverige beror på att fler cyklar idag och att fler har mer värdefulla cyklar.
– Jag tror att människor är mer benägna att anmäla en stöld om de har en cykel som kostar runt tio tusen.
I Kalmar län och Västervik har cykelstölderna istället minskat. I Västervik stals det 246 cyklar under 2014, det är en minskning med 15 procent (46 cyklar) sedan 2010. Och i länet har brotten minskat med 20 procent. Lisa Koblanck tror inte att stölderna har minskat, utan snarare att invånarna har slutat att anmäla brotten.
– Vi har inga resurser att lägga på att leta efter cyklar, det är om vi trillar över dem när vi arbetar med något annat. Och det vet folk om.
Många gånger är det dessutom dyrare att betala självrisken än att gå och köpa en ny cykel. Vilket gör att sannolikheten att invånarna anmäler minskar ännu mer.
Personer som bor i lägenheter löper större risk att bli av med sina cyklar, än dem som bor i villor. De som drabbas värst är familjer med barn, i synnerhet ensamstående med barn, där 10 procent har blivit av med sin cykel.
– Jag har ingen aning om varför ensamstående föräldrar skulle vara mer utsatta, säger Lisa Koblanck.
Av de stölder som har ägt rum har 65 procent ägt rum på allmän plats. Många av brotten sker av fulla människor, på väg hem från krogen.
– Det finns också de som åker och tömmer hela cykelställ med hjälp av en lastbil. De som ser det tror oftast att det är kommunen som samlar in cyklarna.
Cykelstölder är ett av de vanligaste egendomsbrotten och utgör sex procent av alla brott i landet. Men trots det är det bara en procent av alla cykelstölder uppklaras. Regel nummer ett för ha kvar sin cykel är att ha ett fungerande lås. Men om din cykel trots allt blir stulen, ökar chanserna att få tillbaka den om du bland annat vet vad det är för märke och vad den har för ramnummer.
– Det kommer in människor för att anmäla en stöld som ger beskrivningen ”det är en damcykel, jag tror att den var röd”. Vi får in många cyklar men det är svårt att matcha dem med de bristfälliga beskrivningarna som vi får.