Räddningstjänsten: "Lägg ner mobilerna vid olyckor"

Lägg ner mobilen – och sakta ner vid olycksplatser. Räddningstjänsten vädjar till allmänheten att ta det lugnt vid avspärrningar och olyckor. Och att agera istället för att titta på.

FARLIGT. Roger Landelius, Jacob Sundell, Thomas Öberg, Peter Thorstensson, Pter Hallberg och Stefan Schön har varit på många olyckor. Tendensen att allmänheten filmar eller fotograferar  istället för att agera är oroväckande, tycker brandmännen.

FARLIGT. Roger Landelius, Jacob Sundell, Thomas Öberg, Peter Thorstensson, Pter Hallberg och Stefan Schön har varit på många olyckor. Tendensen att allmänheten filmar eller fotograferar istället för att agera är oroväckande, tycker brandmännen.

Foto: Martina Lingefjord

Civilkurage2015-08-24 19:00

Att veta precis hur man ska bete sig när en olycka sker kan vara knepigt. Kanske är det till viss del osäkerhet som ligger bakom flera uppmärksammade fall i olika delar av landet där allmänheten inte ingripit när olyckan varit framme.

Men vad ska man göra som förbipasserande?

– Innan vi är på plats är det förstås hjärt– lungräddning om det behövs och att ta hand om skadade och chockade. Man kan väl säga att det är sunt förnuft som gäller, menar Thomas Öberg på räddningstjänsten.

– Att agera som man själv skulle vilja att andra gjorde är väl bra att tänka på. Själv skulle man nog inte vilja att andra står i vägen och tar bilder eller filmar med mobilen när man bärs in i en ambulans till exempel.

A och O, menar räddningstjänsten, är att visa hänsyn för räddningsarbetet.

– Framförallt respektera våra avspärrningar. Vi spärrar aldrig av en väg som till exempel E22 längre än vad som behövs. Vi är väldigt medevetna om samhällskostnaderna när en väg spärras av men vi är helt enkelt tvungna att göra det, säger Jacob Sandell.

– Ett rött ljus är ju rött ljus även om ingen står där och håller vakt. Ibland tar det en stund innan polis är på plats och kan dirigera trafiken.

Det händer tyvärr alltför ofta att bilister susar förbi i betydligt högre hastigheter än önskvärt när räddningstjänsten är mitt arbetet. Det kan förstås få förödande konsekvenser.

– Vi har haft incidenter där personal hos oss har varit tvungna att slänga sig i diket för att inte bli påkörda. Det blir helt klart en risksituation för oss också. Det är livsfarligt när bilister blåser förbi i 70 kilometer i timmen där vi arbetar, säger Thomas Öberg.

Inte sällan med blicken riktad ner i en mobiltelefon – eller filmande.

– Det är rätt så vanligt och det är inget vi tycker är speciellt lämpligt. Om man står på avstånd är väl en sak men det händer att nyfikna går nära också. När vi är på en olyckplats vill vi naturligtvis fokusera på skadade och hjälpa dem, inte lägga tid på att få bort allmänhet som filmar eller fotograferar. Det tar värdefull tid som vi behöver lägga på annat.

Den senaste tidens debatt om att många inte ställer upp när en olycka skett känner Västerviksbrandmännen inte riktigt igen. De är överens om att det finns många goda exempel lokalt – väl värda att lyftas upp.

– Om vi ber om hjälp så absolut hjälper folk till. Det har aldrig hänt så vitt jag vet att folk inte har hjälpt till. Senaste gången vid ett drunkningstillbud där flera som befann sig i närheten hjälpte till, men också vid olyckor med cyklar eller mopeder som varit inne i centrala Västervik, berättar Thomas Öberg.

– Däremot händer det att förbipasserande larmar som har åkt förbi. Men då kan det ju också ha att göra med att man inte kan stanna när det är 2+-väg, tror en annan av brandmännen.

Vad kan det bero på att förbipasserande i en del fall inte hjälper till?

– Kanske rädsla att göra fel, kanske är det mer ett strostadsfenomen som så småningom kommer hit också. Jag har faktiskt ingen aning. Men hellre göra något än att inte försöka alls, säger Roger Landelius.

Flera av brandmännen tror att benägenheten att inte respektera olycksplatser kan ha med en utveckling mot ett mer individualiskt samhälle.

– Det här att många struntar i avspärrningar eller kör väldigt fort förbi en olycksplats där vi arbetar har nog med samma sak att göra. En del verkar ha inställningen att de "bara ska fram". Det är verkligen oroväckande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om