Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg får det högsta lyftet: från 80 500 till 88 000 kronor. VME:s vd Per Allerth går från 75 000 kronor till 80 000 kronor.
I båda fallen är lönesättningen en sak mellan vd:n och styrelsen.
I VME har förhandlingen skett mellan Allerth och styrelseordföranden Bo Jonsson (C). Bo Jonsson förklarar hur kriterierna är satta:
– Vi har sagt att vd-lönen ska ligga i nivå med medianlönen hos KFS.
KFS är en arbetsgivarorganisation, och där finns jämförelsetal för vd-löner. Enligt Bo Jonsson når inte Allerths lön upp till den medianlön som används som riktmärke, och har aldrig gjort det.
VT: Sex–sju procent låter som en hög löneökningstakt...
– Det beror sig på vad man jämför med, svarar Jonsson.
Han tycker att det är fel att ställa utfallet med vad avtalen för stora, breda yrkesgrupper ger.
– Det här är en individuell lön. Tittar man över åren så har Per Allerth fått ett allt större ansvarsområde som vd.
Bo Jonsson säger att Västerviks Miljö- och Energi måste betala sina ledare bra. Risken är att de sugs upp av arbetsgivare i storstäderna som kan erbjuda ännu högre löner.
– Det gäller inte bara vd:n. Vi har samma behov när det gäller affärsområdescheferna.
Han lägger till att bolaget går bra både ekonomiskt och i förhållande till uppställda produktionsmål.
Ingegerd Karlsson (S), styrelseordförande i Västerviks Bostads AB, resonerar på samma sätt när det gäller vd:n Sven-Åke Lindbergs lön:
– För en som ska leva på en liten pension låter det mycket, säger Karlsson, men lägger till att man använder statistik för vad motsvarande ledare på andra håll i landet tjänar.
Även här ligger lönen för Västerviks-VD:n under medianlönen.
Karlsson nämner två skäl till påslaget.
– Vi tycker att han gör ett bra jobb, och vi vill ha honom kvar. Organisationen har vuxit. Vi har utökat med en byggrupp.
Tidigare år har många reagerat på att vd:n för Bostadsbolaget har varit bäst betalde tjänstemannen i kommunen. Han har tjänat bättre än kommundirektören.
– Så är det inte längre, säger Ingegerd Karlsson.