De åker till bronsåldern

När elever i årskurs fyra besöker Casimirsborgs fornlämningsområde åker de inte bara dit. De åker också till bronsåldern.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Casimirsborg2015-05-20 17:05

Under tre år har Västerviks museum anordnat temadagar, på Gränsö, för kommunens elever i årskurs fyra. Temat har varit forntiden. I år arrangeras temadagen på Casimirsborg och fokuserar istället på enbart bronsåldern, vilket är en tidsperiod som det finns många tecken av i Casimirsborgs fornlämningsområde.

– Vi har ett fantastiskt bronsåldersområde här. Och det kändes kul att fokusera på bara en tidsperiod, säger Adam Norman, från Västerviks museum.

Den här veckan och nästa vecka besöker årskurs fyra Casimirsborg. Sammanlagt handlar det om ungefär 400 elever, som besöker platsen under tio olika tillfällen. När VT gör ett besök är elever från Lidhemsskolan och Näktergalens skola på plats. Adam Norman och Veronica Palm, från Västerviks museum, välkomnar dem till bronsåldern. Sedan berättar de om hur människorna levde och pekade ut var människorna odlat, bott och begravts. De berättar bland annat att det var många som använde kanoter, från och till Gamlebyviken.

– Det finns över 100 skeppsristningar här, det visar hur viktig sjöfarten var, säger Veronica Palm, till den grupp elever som hon visar runt på området.

Efter rundturen får eleverna möjligheten att lämna sina nutida jag och gå in i rollen som människor på bronsåldern. Adam Norman berättar hur man kan veta hur människorna klädde sig då. Han refererar till Danmark, där det finns gravar med träkistor som det runnit ner vatten i.

– Det gör att kläder, smycken, skelett, hud och hår har bevarats, säger Adam Norman.

Eleverna fick sedan ta på sig kläder som ser ut som de gjorde på bronsålder. Och sedan prova olika hantverk som var vanliga under bronsåldern, exempelvis gjuta tenn och göra skinnpåsar.

Casimirsborg

Casimirsborg är en forntida boplats med gravområde, en kilometer söder om Casimirsborgs herrgård utanför Gamleby. Sju röjda ytor och sexton skärvstenshögar har påträffats i området. Där finns olika gravplatser, dels finns flertalet synliga, men det är också tänkbart att det finns ännu fler gravar under marken. Bland de synliga finns exempelvis en stenfylld skeppsformig stensättning, ett antal gravrösen och runda stensättningar. På området finns också hällristningar, fossila åkrar och en fornborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om