I sex, eller sju år, han minns inte på arm när vi pratar så har Richard Granberg arbetat med planer på en modernisering av gamla vattentornet. Han har följt den senaste tidens debatt, där många varit kritiska mot hans förslag.
– Jag tycker att det är bra med en debatt så länge den inte bygger på felaktigheter.
Ett påstående som han vill avvisa är att marken skulle vara fredad eftersom den donerades av drottning Christina till staden.
– Det kan säkert vara en gåva, men i så fall tog man inte några hänsyn till det redan när vattentornet byggdes.
Ett förslag har varit att göra ett utkikstorn av byggnaden.
– Jag var själv inne på samma idé i början, men det skulle bli väldigt dyrt med de krav på utrymningsvägar som lagen ställer. I takt med att jag satt mig in i vilka regler som gäller har jag fått slå bort idéerna en efter en.
Samtidigt menar han att något måste göras – annars kommer tornet att rasa.
Området har höga radonhalter. Är det lämpligt att bygga bostäder där?
– Det är inget hinder. I dag finns byggtekniker som skyddar mot radon. Jag vill påstå att bostäderna i vattentornet kommer att vara mindre utsatta än många av de äldre hus som finns i grannskapet.
Han säger också att vid sprängningar används skyddsmattor så att det ska inte vara någon risk för att farliga partiklar sprids.
Även om kritiken i den offentliga debatten varit hård, så säger Richard Granberg att han möts av mycket beröm. Det finns redan ett 20-tal intresseanmälningar för att bo i huset.
– Det har sagts att vi bygger för rika stockholmare, men än så länge är det bara Västerviksbor som hört av sig.