Kan Kalmar och Linköping så kan väl Västervik?
Kanske var det så entreprenören Richard Granberg tänkte för fem år sedan när han vände sig till kommunen och vill få option på att bygga om det gamla vattentornet till bostäder. Vägen fram till byggnation ser ut att bli lång – just nu pågår detaljplanearbetet för området. Skisserna på ett om - och tillbyggt vattentorn har väckt en livlig debatt i höst.
Den arkitekt som skissat på hur man skulle kunna bygga bostäder i tornet, Tommy Lyberg, låter luttrad när VT ber honom om en kommentar. Det är inte första gången som det blåst kring ett förslag från Lyberg. Han har mer än 40 år bakom sig som arkitekt. På 90-talet var det han som ritade Unos torn på Kulbacken.
– Även då var det många åsikter, och mitt förslag fick kritik, berättar han.
Nu 20 år senare konstaterar han att de flesta är nöjda med tornet.
Han säger att det naturligtvis är bra att stadsbilden debatteras, men att man måste vara medveten om att det är de kritiska som hörs mest.
Lyberg förklarar hur arbetet gått till. Den stora svårigheten med tornet i Västervik har varit att det är smalt. Varje våningsplan har bara 55 kvadratmeter yta.
– Ska man få plats med ett trapphus eller hiss så försvinner 20 kvadratmeter. Då är det knappt något kvar, säger Lyberg.
En viktig komponent har varit att få ekonomi i projektet. Då vill man helst ha så stor uthyrningsbar yta per våningsplan som möjligt.
– Många projekt har stupat på att de inte blivit lönsamma, säger Tommy Lyberg.
I ett första utkast gjordes en mindre utbyggnad med en hiss och ett rum på varje våningsplan. Länsstyrelsen sade nej. Istället ville den ha ett utseende där betraktaren lätt kan urskilja den gamla delen från den nya. Resultatet blev det nuvarande förslaget där det byggs en modern byggnad bredvid vattentornet, och de två huskropparna förbinds med ett hisshus. Den moderna huskroppen blir lägre än det gamla vattentornet för att inte framstå som dominerande.
Lyberg betonar att arbetet inte är klart. Det man gjort hittills är att titta på bygghöjder och volymer.
– Det är de delar som fastställs i detaljplanen. Vi är inte framme vid lösningen för hur fasaden ska se ut. Det görs inför bygglovsansökan.
De skisser, modeller och fotomontage som visats är bara ett exempel på hur byggnaden skulle kunna se ut med de mått som föreslagits.
Lyberg säger att så länge man inte är villig att skjuta till skattepengar för att bevara vattentornet i dess nuvarande skick så finns det bara två alternativ:
– Antingen en rivning eller en renovering som kan bli ekonomiskt lönsam. Något måste göras – redan nu finns det problem med att stenar faller ned från byggnaden.