Bälteskudde är inget krav

Det finns säkerhetsbälten i alla landsortsbussar, men några bälteskuddar som gör att barnen kan använda bältena finns inte.

Sitter säkert. Tack vare generationsbältet så sitter Brage Barck, Alice Stalebrant och Agnes Stalebrant i bussen när de åker skolskjuts.

Sitter säkert. Tack vare generationsbältet så sitter Brage Barck, Alice Stalebrant och Agnes Stalebrant i bussen när de åker skolskjuts.

Foto: Karin Hertz

Bussäkerhet2014-11-18 19:04

Det är Svensk kollektivtrafik som har tagit beslutet om bälten i landsortsbussar även om det inte är något lagkrav. När det gäller bälteskuddar beslutade man att inte rekommendera länstrafikbolagen att ha med sådana.

Anledningen till att rekommendationen om att inte ha bälteskuddar eftersom man aldrig vet hur många barn som åker med varje tur och oavsett hur många kuddar man har med är risken att någon blir utan.

Karl-Johan Bodell på KLT tycker det är rätt beslut att lägga ansvaret på föräldrarna. Han säger att bältena i landsortrafiken ändå betyder en säkerhetshöjning också för barnen – även om man inte når hela vägen på det sättet.

– Är barnet så pass stort att det är möjligt, ska man använda det bälte som går över benen och låta det andra ligga bakom ryggen, säger Karl-Johan Bodell till Radio Kalmar.

Ett bussbolag som har hittat en lösning på problemet med bälteskuddar är Hallens Buss.

I stället för bälteskuddar har företaget installerat generationsbälten i två av sina bussar.

– Vi försöker hela tiden utveckla säkerheten i våra bussar. I den senaste bussen som vi har fått hem är det standard med generationsbälte, säger Per-Inge Hallen, vd på Hallens Buss.

– Detta är klart smidigare än att ha med bälteskuddar till alla. Det kan finnas ett motstånd hos de barnen att använda kuddarna om inte alla barnen i bussen använder kuddarna.

Generationsbältet är ett fast trepunktsbälte och sedan en skena som det dras i som justerar hur det sitter.

Tre av barnen vid Gunnebo skola, Brage Barck, Alice Stalebrant, Agnes Stalebrant, satte på sig generationsbältet utan problem när det var dags för hemfärd efter tisdagens lektioner.

– Jag behövde bara hjälpa sexåringarna första veckan, nu sätter de på sig bältena utan problem. De nya bältena är helt fantastiska, berättar chauffören Hans Larsson.

– Skillnaden mellan trepunktsbältet och generationsbältet är en platsbygel som går att föra uppåt eller nedåt beroende på hur stort barnet är. Det innebär att de slipper få bältet precis under hakan, förklarar Hans.

I upphandlingen får inte länstrafikbolagen ställa krav om så kallade generationsbälten vid upphandlingen ska finnas i de bussar som kör för dem. Anledningen är att det skulle bryta mot reglerna för upphandling. Kravet om generationsbälten skulle stänga ute för många leverantörer och därmed vara ett handelshinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om