Oroad över arbetsmiljön

Denzil Olsson är busschaufför och kör för KLT. Han höjer nu rösten för att uppmärksamma en situation som han anser är ohållbar: tjafs och obehagliga situationer vid sjukresor. Men en lösning kan vara på väg.

Bekymrad. Denzil Olsson säger att situationen inte är trygg för chaufförerna. Han vill se en ändring. Men en lösning kan vara på väg.

Bekymrad. Denzil Olsson säger att situationen inte är trygg för chaufförerna. Han vill se en ändring. Men en lösning kan vara på väg.

Foto: Andreas Johansson

Buss2015-03-27 18:12

Denzil Olsson är uppgiven. Han säger att missförstånd, högljudda diskussioner och hotfulla situationer hör till vardagen. Han har själv blivit slagen av en irriterad resenär, händelsen är polisanmäld.

Han har arbetat som chaufför de senaste fyra åren, hela tiden har han och flera kollegor råkat ut för situationer som till slut blir obehagliga.

– Diskussionerna urartar och det blir missförstånd och obehagliga situationer hela tiden, säger han

Han säger att det oftast händer när det är nyanlända som ska åka så kallade sjukresor.

Sådana resor, som sker mellan bostad och vårdinrättning, betalas av landstinget och tillåter att en ledsagare följer med på resan. Denne åker då gratis. Men ofta vill fler åka med.

– Informationen har inte gått fram, det kan så klart ha med språket att göra. Det verkar inte som att man förstår vad som gäller och då blir det vi som måste ta det. Då blir många arga och irriterade.

– Vi får stå och diskutera på dålig engelska. Till slut måste vi bara släppa på alla som vill med, det är också rådet man får från KLT.

Nu vill han att systemet ändras, så att den som ska åka betalar som en vanlig resenär. Sedan kan de få ersättning i efterhand.

– Jag är trött på det här. Med ett sådant system skulle vi slippa den här situationen. Främst är det en arbetsmiljöfråga, säger han.

Han får medhåll från Kenneth Hallberg, regionalt fackligt ombud för Kommunal.

– När man ringer till KLT för att rådfråga, säger de oftast att man får släppa på istället. Det är inte schysst mot alla de som betalar för sig, fortsätter han.

Han menar att det är många av busschaufförerna som är trötta på situationen och vill ha tydligare information.

– Det måste hända någonting, det är ett arbetsmiljöproblem. Ibland släpper vi på, ibland inte, det beror på chaufför. Det blir så klart förvirrande för alla, konstaterar han.

Men lösningen är på väg. Det säger Conny Karlsson som är trafik- och produktionschef på KLT. Han säger att KLT fört en löpande dialog med Migrationsverket om hur man informerar de nyanlända om vad som gäller vid sjukresor.

– Snart kommer också tydligare instruktioner på flera språk, säger han.

Han säger också att situationen snart förhoppningsvis kommer att förbättras.

– I och med att vi nu slutit ett avtal med Migrationsverket om resekort till nyanlända innebär det att de kan åka som de vill i länet. Då slipper vi förhoppningsvis de här problemen.

Vad är sjukresor?

Till sjukresor räknas resor som sker mellan bostad eller olycksplats och en vårdinrättning för exempelvis vård vid sjukdom, tandvård, barna- och mödravård, preventivmedelsrådgivning, abort- och steriliseringsrådgivning.

De gäller också ledsagares resa för den som inte kan åka ensam, anhöriga som gör sjukbesök hos barn under 20 år.

Landstinget ersätter sjukresorna efter billgaste möjliga färdsätt. Med buss och tåg åker man gratis. Detta innebär att resenären i första hand blir informerad om kollektivtrafikens bussar och tåg.

Källa: klt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om