Många aktörer i kampen mot brottslighet

I Västerviks kommun finns en samverkan för att komma åt den enskilda och organiserade brottsligheten. Flera olika myndigheter har egna ansvarsområden och under torsdagen fick Polisen besök av Gunnar Appelgren från länskriminalen i Stockholm.

Gunnar Appelgren från länskriminalen i Stockholm har undervisat Västervikspolisen i hur man arbetar mot den organiserade brottsligheten. På bilden: Klas Werme, Gunnar Appelgren, Tommy Ekström och Maria Mållberg.?Foto: Elin Lönn

Gunnar Appelgren från länskriminalen i Stockholm har undervisat Västervikspolisen i hur man arbetar mot den organiserade brottsligheten. På bilden: Klas Werme, Gunnar Appelgren, Tommy Ekström och Maria Mållberg.?Foto: Elin Lönn

Foto: Elin Lönn

Brottslighet2013-04-12 15:30

2008 startades ett arbete i Västerviks kommun för att komma åt den enskilda och organiserade brottsligheten. Gunnar Appelgren från länskriminalen i Stockholm har erfarenheter av att arbeta mot den organiserade brottsligheten, bland annat har han erfarenhet av Södertäljenätverket. Appelgren är insatsledare för länskriminalens aktionsgrupp i Stockholm och under torsdagen besökte han polisen i Västervik för att dela med sig av sina kunskaper.

– Det vi gör är unikt sett till graden av samverkan. Vi jobbar efter långsiktiga uppdrag och Polisen spanar åt olika myndigheter, till exempel Skatteverket.

Klas Werme, operativ chef för polisen i Kalmar län, säger att vi inte har samma typ av komplexa brottslighet här som de har i Stockholm, men menar att de ändå kan tjäna på att tänka på samma sätt. Det är själva metoden de är ute efter, säger Werme, och att samverka med flera myndigheter ger en positiv effekt.

– Det ska inte vara enkelt att vara kriminell i Västervik.

De olika myndigheterna har egna åtgärder i arbetet mot brottsligheten. Från polisens sida ska man bland annat motverka att ungdomar rekryteras till den kriminella världen genom att ungdomspoliserna arbetar med direktkontakt.

Det är pengarna som är drivkraften hos den organiserade brottsligheten och Skatteverkets uppgift är att se till att påförda skatter betalas, samt att utredningar av skattebrott begångna av personer med koppling till grov brottslighet ska få förtur.

Västerviks kommun har haft en del bekymmer med genomresande organiserad brottslighet, bland annat har det handlat om inbrott och stulna båtmotorer. Tommy Ekström på polisen i Västervik säger att polisen kan hantera det bättre om det finns en kommunikation myndigheterna emellan.

– Det är bra att samarbeta på länsnivå, men även på en europeisk nivå. Ofta sker den organiserade brottsligheten utanför vårt mandat och då måste vi arbeta med andra länder för att lösa det.

– Vi kan inte rikta in oss på en hel organisation, vi vill åt de viktiga individerna. Det är där det skadar mest.

Handlingsplanen mot enskild och organiserad brottslighet

Målet är att samverka med myndigheter och organisationer för att bekämpa brottsligheten.

I nätverket ingår Polisen, kommunen, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Strategin är att försvåra och göra brottsligheten mer riskfylld, samt att förebygga att ungdomar rekryteras till den kriminella världen.

Handlingsplanen uppdaterades den första oktober 2012 och gäller fram till den 30 september 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om