Samverkan minskar brott

Grannsamverkan är en bra metod för att få ner brott och öka tryggheten i vår stad. Nu uppmanar räddningstjänsten i Västervik att fler går samman och håller lite uppsikt över sitt närområde.

Samverkan. Jacob Sundell på räddningstjänsten tycker att folk ska samman med sina grannar och hålla lite uppsikt i närområdet.

Samverkan. Jacob Sundell på räddningstjänsten tycker att folk ska samman med sina grannar och hålla lite uppsikt i närområdet.

Foto: Ilkka Ranta

Brott2014-12-28 12:11

För ett år sedan drog en inbrottsvåg fram över de södra stadsdelarna av Västervik. Många drabbades av tjuvarnas framfart. Polisen lyckades aldrig gripna några tjuvar och ställa dem inför rätta. Ingen hade sett eller hört något. Polisens tipstelefon var stendöd. Räddningstjänsten cirkulerade i området utan resultat.

Men med hjälp Grannsamverkan vet man att fler brott kan lösas och kanske förhindras helt. Det finns forskning som visar det.

– Det finns undersökningar som visar att där det finns organiserad Grannsamverkan är brottstalen lägre, säger Jacob Sundell på räddningstjänsten i Västervik.

Grannsamverkan handlar främst om att grannar samverkar i nätverk för att motverka brott i sitt närområde. Genom nätverket kan de boende hjälpas åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och prylar. Arbetet sker i samverkan med polisen. Traditionellt bygger grannsamverkan på en dialog och samarbete mellan de boende och polisen, men i dag ser man en utveckling där fler parter som exempelvis kommunen eller fastighetsägare tar ett aktivt ansvar för att stödja grannsamverkan.

Sundell berättar att man nyligen har lagt ut information om vad grannsamverkan handlar om på kommunens hemsida och hur man går till väga för att organisera sig.

Grannsamverkan har funnits sedan 1970-talet. Det började i USA. I Seattle gick människor i ett bostadsområde samman och skapade kontakter med polisen. Samverkan har blivit en av världens mest använda metoder mot brott i bostadsområden. I Storbritannien, till exempel, beräknas drygt en fjärdedel av befolkningen bo i områden med grannsamverkan och i USA är motsvarande andel 40 procent av befolkningen. Även i Sverige har metoden kommit att användas i många områden.

– Vi har 60 områden i Västervik där man har fungerande grannsamverkan, säger Jacob Sundell.

Han tycker att runt 75–80 procent av folk som bor i ett specifikt område bör vara med för att samverkan ska bli effektiv.

Grannsamverkan har, enligt en undersökning som Brå tagit fram, visat sig kunna minska brottsligheten med i genomsnitt 16 eller 26 procent, beroende på vilken mätmetod man väljer. En väl genomförd grannsamverkan kan minska en rad av så kallade vardagsbrott som begås i bostadsområden – inbrott, bilbrott, skadegörelse och även vissa brott mot människor. I många fall leder arbetet med grannsamverkan också till en starkare gemenskap mellan grannarna. Den sociala kontrollen i områdena förstärks och en möjlig gärningsman löper större risk att bli upptäckt.

I en intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan. Men det räcker inte med att sätta upp skyltar — det krävs att de boende i området är vaksamma. Larm och hundar är andra hjälpmedel för att hålla tjuvarna borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!