I början av april slutade den enda onkologen på Västerviks sjukhus och ingen ny läkare är anställd i hans ställe. Det oroar patienter som kontaktat VT. En person vi pratat med, som vill vara anonym, är starkt kritisk till situationen och undrar varför man inte från landstingets sida agerat tidigare och framför allt kraftigare.
– Det kommer inte som en överraskning för någon att onkologen slutar, allra minst för oss patienter, säger den person vi talat med.
Är man sjuk i cancer måste man ofta träffa sin läkare, ibland flera gånger i veckan. Detta bland annat för att gå igenom provresultat och följa upp individuella behandlingsplaner. Det är utöver den behandling man får genomgå. Behandlar gör man i dag på plats i Kalmar och Linköping och även på Västerviks sjukhus.
Utan en onkolog i Västervik kommer det bli nödvändigt att i stället åka till Kalmar eller Linköping för att få träffa en läkare.
Antalet patienter har blivit fler de senaste åren. Det är i så fall många som skulle behöva åka, flera gånger i veckan. Det kan bli kostsamt.
– Det är ett konstigt beteende av landstinget, det kommer att bli dyrt att transportera alla. För att inte tala om hur ansträngande det kan bli för de sjuka som måste åka långt för att få hjälp, säger patienten vi talat med.
– Vi har läst om ambitionen att bli bättre på cancervård i Västervik men det måste hända något nu, inte i framtiden.
I Kalmar finns däremot för närvarande fem onkologer.
– En av de i Kalmar borde väl kunna vara här någon gång i veckan. Alla är medvetna om att det är svårt att rekrytera onkologer, det råder brist i hela landet. Men det här måste lösas. Jag antar att det är en kostnadsfråga men transporterna kommer också att bli väldigt dyra.
Henrik Holmberg är sjukhuschef på Västerviks sjukhus. Han är medveten om problemen men menar att de kommer att lösas, både på kort sikt och på lång.
– Vi har i länet en gemensam klinik i Kalmar som vi samarbetar tätt med. Där finns flera onkologer och vi kommer att lösa det här på kort sikt på något sätt.
Lösningarna han talar om kretsar kring inhyrd personal eller att personal från Kalmar bemannar Västerviks sjukhus i en övergångsperiod.
Han menar vidare att det inte ska behöva bli några resor för patienterna utan att situationen snart ska vara löst, utan glapp.
– Vi har också en annons ute nu, men hur vi exakt löser det här är inte klart ännu.
Han säger också att sjukhuset borde informerat bättre.
– Jag förstår att det finns oro, både bland patienterna och personalen men en onkolog kommer absolut att finnas på plats, säger han.
Landstingsrådet Lena Segerberg (S) är inne på samma spår.
– Jag hoppas på en snabb lösning, en annons ligger ute. Samtidigt är det svårt att rekrytera personal, men under tiden finns det tankar om att hyra in personal. Målet är så klart att det ska finnas en fast onkolog på plats på sjukhuset, säger hon.
– Jag förstår att alla sådana här förändringar oroar, men de besked jag har fått är att det här ska lösa sig.