Håkan förlorade upphandlingen – måste ställa om verksamheten

Håkan Jonsson driver företaget Fläsk från Glada Utegrisar i Brantestad utanför Frödinge. I sex år har han levererat kött till kommunerna i trakten, bland annat Västervik. Men snart är det stopp.

Leveranserna till kommunerna utgör ungefär 15 procent av företagets omsättning. "Jag ser det bara som att jag ska komma tillrätta med det hela. Men nu har vi för mycket att göra", säger Håkan Jonsson.

Leveranserna till kommunerna utgör ungefär 15 procent av företagets omsättning. "Jag ser det bara som att jag ska komma tillrätta med det hela. Men nu har vi för mycket att göra", säger Håkan Jonsson.

Foto: Sofie Olsson

Brantestad2024-07-03 20:00

– Utmaningar har jag haft i 30 år tycker jag. Det är alltid saker som ska lösas. Det är ytterst sällan jag går in i ett år och känner att nu har vi rutiner och vet hur allt fungerar. Det är alltid något som inte jag kan påverka som gör att förhållandena ställs på sin spets och förändras. Nya regler, nya lagar, eller något annat, säger Håkan Jonsson.

Den senaste utmaningen är att företaget förlorade upphandlingen av fläskkött till Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamn och Västerviks kommun. 

– Under sex år har jag anpassat verksamheten till att arbeta med kommunerna, så det är rätt tungt att anpassa sig till något annat. Under tiden har det varit ris och ros, men mest ros. Jag försöker alltid vara ödmjuk och lösa saker och ting. De har varit väldigt nöjda med kvalitén. Prisfrågan är en annan sak, för det var upphandling och sedan kom sjuka prishöjningarna på foder när pandemin slog till. Jag var tveksam om vi ens skulle överleva. Jag trodde inte att det skulle gå att betala så mycket för fodret och samtidigt få det att fungera, men det gjorde det. Fast konsekvensen blev att det bara var 5 av 20 beställare som handlade.

Leveranserna till kommunerna utgör ungefär 15 procent av företagets omsättning. Håkan Jonsson förklarar varför det inte blir någon fortsättning:

– Strimlat och tärnat kött. Det var där det sket sig. Vi inte har sådana maskiner att vi kan strimla och tärna, och det har jag sagt. Så om vi krasst ska gå på vad som hände så har de lagt till produkter som jag inte kan leverera, och då satte inte jag något pris på det. Det måste man göra annars blir man diskad. Annars låg jag bra till med priserna och så vitt jag förstod hade jag fått upphandlingen om jag fyllt i rätt. Men jag är inte sur utan måste fokusera framåt. 

För närvarande finns omkring 500 grisar på gården och totalt är det nio anställda. Hur det blir framöver är för tidigt att säga.

– Jag levererar till kommunerna fram till sista mars 2025. Innan dess måste jag ha anpassat mitt flöde på grisar. Antingen måste jag dra ner eller hitta andra kunder. Jag kommer försöka lösa det på flera sätt för jag har sett att den här volymen är lagom för att mitt företag ska må bra. Jag hade hoppats att det skulle vara löst nu innan semestern men det kommer inte att hända. Men jag är fortsatt optimistisk kring framtiden. Det måste man vara.

undefined
Just nu råder det mycket aktivitet på gården och försäljningen är det fart på. "Det är högtryck kan man lugnt säga. Det är sommartoppen vi har nu", berättar Håkan Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!