Han vill inte dö nyfiken

Intresset för naturlivet samt nyfikenhet var skälet till att Leif Svensson valde att satsa på att odla bin och växter de sista åren innan pensionen.

Biodling. Leif Svensson visar upp ett av alla samhällen som finns på markerna runt lantstället vid Segelrum

Biodling. Leif Svensson visar upp ett av alla samhällen som finns på markerna runt lantstället vid Segelrum

Foto: Rikard Nilsson

Botanik2015-06-02 15:02

Vid 63 års ålder bestämde sig Leif för att säga upp sig från sin tjänst som sjuksköterska på Ellen Key-skolan och lägga alla sin tid på botanikprojeket vid familjens lantställe vid Segelrum.

– Det som driver mig är att jag inte vill dö nyfiken och det är inte alla förunnat att kunna göra det som jag har gjort. Alla har olika val att göra i livet, menar Leif Svensson.

– Dessutom får jag bekräftelse på det jag håller på med eftersom jag hela tiden kan se resultat. Jag blir så glad när jag har tillfört naturen någonting. Att få känna alla dofter som växterna delar med sig är en härlig känsla.

Runt 50 000 olika växtarter har Leif planterat genom åren på de sju hektar stora markerna runt lantstället.

– En del har dött och det har med naturens gång att göra. Alla växter passar inte i den här terrängen.

Leif har planterat massa olika träd. Ett av alla dessa träd är ett mammutträd, som normalt sett växer vilt i delstaterna i Sierra Nevada och Kalifornien i USA, och som kan bli 80 till 100 meter högt.

Det finns 75 olika fruktträd som ger päron, äpplen, bigarrårer samt plommon.

Förutom alla växter vid lantställe så har Leif en bioodling som består av cirka 300-400 samhällen. Varje samhällen har en drottning.

– Jag odlar fram drottningar som jag sedan säljer till andra biodlare som vill ha bra drottningar, berättar Leif.

Leif tar gärna tillvara på det som naturen bjuder. Ett bra bevis på detta är han odlar potatis på berget där han har lagt ogräs i en hög.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om