Pynta din midsommardröm

Midsommaren kommer vare sig man är beredd eller inte. Då ska sommaren dofta, myggbetten klia lagom mycket och romantiken flöda. Det bästa är att det bara behövs lite enkelt småfix för att få den rätta känslan.

Midsommarfint. Vimplar mellan träden, på altanen eller på bryggan signalerar att nu är det fest.

Midsommarfint. Vimplar mellan träden, på altanen eller på bryggan signalerar att nu är det fest.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2013-06-11 00:14

Blommorna står i konserv- och kakburkar, vimplarna är gjorda av mormors gamla lakan, porslinet är ett hopplock av det som finns i skåpen och någon får äta på en papptallrik med silverbestick. Ingenting är perfekt samtidigt som allting är som det ska vara.

Kanske är det därför midsommar är den mest älskade högtiden. Än så länge är livet enkelt och lovande. Grönskan, ljuset och sommaren är gratis. Men stämningen ska helst vara på topp också. Och alla vet att det inte går att slappna av om man stressat ihjäl sig för att åstadkomma den piffigaste festen. Därför är det bäst att tänka enkelt.

Tack och lov är ledordet för midsommar just enkelhet. Eftersom maten av tradition är plockig är knytkalas en självklarhet. Maten kan för övrigt lika gärna intas på picknickfiltar som vid ett bord. Kläderna bör vara lediga så att man kan dansa och leka sällskapslekar. Och dekorationerna görs enligt devisen "man tager vad man haver".

Blommorna ska inte vara exklusiva. Har du tur har du en trädgård där pionerna blommar just nu. Men allt som växer vid vägrenen blir vackert på borden och i håren. A och O för en lyckad midsommarfest är sammanfattningsvis att släppa på både kraven och förväntningarna. För i sanningens namn vet vi alla att risken är stor för att det börjar regna, att barnen skriker, att myggen anfaller och att någon har glömt att ta med sig jordgubbarna. Men vem bryr sig när hela sommaren ligger vid våra fötter?

Festfixartips

Några stämningshöjare:

Lek lekar – visst det är jobbigt att röra på sig efter att ha ätit en massa godsaker, men det blir roligare.

Gitarr och andra instrument – snobbar som inte vill höra ostämda gitarrer och halvdan lägereldssång får bita ihop.

Allsång till maten – inte bara snapsvisor. Gör gärna ett enkelt sånghäfte – det finns färdiga på nätet att ladda ned.

Hjälps åt – låt inte en stackare plocka och sköta serveringen. Att ta hand om disken är en del av festen!

Gör egna partyvimplar

I skogen, trädgården eller på bryggan. Oavsett var de här enkla festvimplarna hängs upp signalerar de fest. Dessutom kan vimplarna användas år efter år.

Du behöver: Tyger (gärna gamla stuvar), vävlim (som används till tapeter), ett långt band och en sax.

1. Lägg ut tygerna på ett skyddande lager plast. Måla ena sidan med vävlim och låt torka. Vänd sedan på tyget och gör likadant. Vävlimmet gör att tyget blir stelt så att vimplarna inte ska behöva fållas.

2. Klipp trekantsformer i önskad storlek. Gör en mall i tidningspapper och känn efter hur du vill ha dem. Klipp önskat antal vimplar i tyget.

3. Sy fast vimplarna en efter en på tygbandet för hand eller på symaskin. Ha några centimeter mellan vimplarna och se till att det blir minst en halvmeter band i vardera änden så att du har möjlighet att knyta fast vimplarna där du önskar.

Piffa dukningen

Använd björkris och blommor från vägrenen eller trädgården.

Kakburkar och konserver blir fina vaser.

Gamla flaskor används som ljusstakar, vaser och karaffer.

Duka med udda porslin i en härlig mix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!