En bomullsklänning som lampskärm och grytlappar av påslakan. Att ge gamla prylar nytt liv i stället för att slänga dem i soptunnan är idén bakom Stadsmissionens återvinningsprojekt Remake.
– Många prylar som vi får in till våra butiker går inte att sälja eftersom de är i dåligt skick. Vi förnyar dem på olika sätt så att de går att använda igen, berättar Marie Teike som tillsammans med Emelie Liljebäck och Frederik Herlevsson är ansvariga för projektet.
I ateljén på Södermalm i Stockholm är verksamheten i full gång och det finns egentligen inga begränsningar för vad man kan hitta på. För möbelansvarige Frederik Herlevsson började allt med en trasig köksstege i metall.
– Den blev pånyttfödd med hjälp av en bordstablett från Svenskt Tenn. Jag ersatte det gamla utslitna materialet på stegen med nytt genom att skära ut passande bitar ur den Josef Frank-mönstrade tabletten, berättar Fredrik Herlevsson.
Stegen blev en succé och efterfrågas ständigt i Stadsmissionens butiker. Numera är han tvungen att köpa in bordstabletter till de många stegar som kommer in i verksamheten.
Fredrik tipsar också om att man kan göra en lampa av virkade spetsdukar med hjälp av tapetklister och en ballong.
– Den har också blivit oerhört populär. Det bildas så fina skuggor av ljuset när man tänder den.
Gamla textiler är något de flesta har mängder av hemma. Handdukar, påslakan och t-tröjor som sett sina bästa dagar och som brukar hamna bortglömda i ett skåp. Även till Remake kommer det mängder av textiler. Där förvandlar kreativa händer dem till trasor som man sedan kan virka grytlappar, korgar eller mattor av. Eftersom jerseyn i en t-tröja är mjukare används dessa trasor för plädtillverkning.
Men det kan också handla om större möbler som är för fina för att slängas men som är i för uselt skick för att kunna säljas. Byråer och skåp piffas till med hjälp av färg och trälim. Men vissa av möblerna förnyas även på andra sätt.
– Jag brukar limma på gamla boksidor från växt- eller konstböcker. Om man lägger ett lager med lack ovanpå pappersarken när allt har torkat blir möbeln enklare att sköta, tipsar Frederik Herlevsson.