Gör dassfint i sommar

Det ljuva livet på landet är inte så romantiskt just när dasstunnan ska tömmas. Men det finns en massa sätt att förenkla bestyren.Gunnar Eriksson, Kompostcentrum, kan det mesta om folks toalettvanor på landet och vilka lösningar som finns.

STOCKHOLM 20040709
Utedass vid stuga i skärgården. Dass.
Foto Daniel Nilsson / SvD / SCANPIX 
Code 30422

STOCKHOLM 20040709 Utedass vid stuga i skärgården. Dass. Foto Daniel Nilsson / SvD / SCANPIX Code 30422

Foto: Daniel Nilsson / Svd / SCANPIX

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2013-06-24 12:27

Halva nöjet med sommarstugelivet på landet är att det är lite enklare än i stan. Men när det kommer till toaletten vill de flesta ha det minst flug- och luktfritt i alla fall. Problemet med dass och torrtoa är att det ofta kommer tre gånger så mycket urin som annat i dasshinken.

– Lukten som förknippas med dass kommer av att urin och avföring blandas. Därför rekommenderar jag alltid urinseparerering. Ha dessutom gärna en kanna med toabark bredvid toaletten att hälla i. Barken suger upp eventuell vätska som hamnat fel och det ser det trevligare ut för den som kommer efter, säger Gunnar Eriksson, Kompostcentrum.

Gunnar poängterar att utvecklingen har gått framåt de senaste åren. Torrtoaletterna Har blivit bättre än någonsin och det finns många lösningar att välja på.

En bra utgångspunkt är att fundera över vilken standard man önskar. Är du ute efter samma standard som i ett vanligt badrum i stan eller är det något av charmen att det är lite dasskänsla? Det gäller också att se över förutsättningarna. Vilka utrymmen finns där toan ska sitta? Det finns exempelvis varianter som har hela kompostsystemet under huset.

Det finns torrtoaletter för alla plånböcker. Allt ifrån den som nöjer sig med en urinseparerande lösning som man stoppar direkt i hålet på sittbrädan på ett befintligt dass för några hundralappar till varianter för 30-40 000 kronor som ger hög standard.

Innan man över huvud taget tittar på att byta torrtoalett är det klokt att kontakta miljökontoret i den kommun som sommarstugan ligger för att få reda på exakt vilka regler som gäller just där. Man behöver dessutom oftast kommunens tillstånd när man byter toalettsystem.

Det finns förbränningstoaletter som förvandlar innehållet i toan till aska. Men när det gäller de vanligaste toaletterna behöver fortfarande avfallet tas om hand. Förenklat så finns det två varianter. Det ena är när kommunen har latrinhämtning, det vill säga hämtar avfallet på plats. Men många kommuner har i dag dragit in latrinhämtningen och fler planerar att göra det framöver.

Då återstår alternativet att skaffa en egen latrinkompost. Dels finns inomhusvarianter där allt går till en kompost under huset. Det kostar och kräver utrymme, men standarden går nästan att jämföra med en vanlig vattentoalett. Det allra vanligaste är att man själv får bära iväg innehållet i tunnan till en latrinkompost i trädgården. På två år är allt förbränt. Enligt Gunnar Eriksson är hanteringen av en modern torrtoa och latrinkompost ett enkelt arbete som alla kan lyckas med.

– Det är bara viktigt att man försöker förstå vad det är för process som pågår så man kan hjälpa komposteringen på traven. Då blir det inga problem.

Checklista inför dassköpet 4 typer av torrtoaletter

Kontrollera vad kommunen har för synpunkter.

Hur mycket plats kräver toan?

Vilken komfort vill du ha?

Hur många personer är toan avsedd för?

Hur mycket skötsel krävs? Finns det en bra skötselbeskrivning?

Vilka tillbehör och anslutningar för exempelvis ventilation av urin behövs?

Måste toan stå i ett uppvärmt utrymme hela året?

Hur görs monteringen? Finns det en bra monteringsbeskrivning?

Vilka möjligheter finns för service om det uppstår problem?

Hur hanteras avfallet?

Hur miljövänligt är systemet?

Vilken metod används mot lukt?

Är priset rimligt?

Kolla referenser

Kolla upp: Det varierar från kommun till kommun vad som gäller hantering av urin. Det mesta av den näring vi ger ifrån oss finns i naturen. Vid felhantering kan den göda den egna badviken.

1. Förbränningstoalett

Allt avfall hamnar i en liten påse som bränns till aska i en brännkammare som vanligen är i toastolen. Askan kan sedan spridas i trädgården eller slängas. Den här lösningen innebär driftskostnader för bland annat förbränning och påsar. Pris 25-36 000 kronor.

2. Urinseparerande toalett

Det finns alltifrån enkla lösningar där en insats placeras i hålet i sittbrädan eller en ny toastol som separerar urin respektive avföring i olika behållare. Det innebär att innehållet ska tas omhand. Avföring hamnar vanligen i en säck som komposteras och urinen kan exempelvis användas som trädgårdsgödning om det är tillåtet i kommunen. Prisnivån varierar från några hundralappar för endas en insats till 7 500 kronor för en komplett lösning.

3. Förmultningstoalett

Detta system innebär att förmultningsprocessen sker i anslutning till toan, ibland med hjälp av värme. Antingen tömmer man en låda under toan, eller så sker komposteringsprocessen under golvet. Tänk på att det blir driftskostnader för bland annat uppvärmningen. Det finns lösningar från några tusenlappar till uppemot 30 000 kronor.

4. Frystoaletten

Frystoaletten innebär i princip att man sitter på en frysbox. Avfallet komposteras lämpligen i en latrinkompost. En frystoalett kostar omkring 15 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!