Bind en lavendelkorg

Lavendelns antiseptiska egenskaper, och förmåga att skrämma bort ohyra, har gjort den till en trogen följeslagare i garderoben. Under den viktorianska eran var lavendelkorgen mycket populär. Så här binder du den själv.

Klipp alla stjälkarna rakt av på skaftet.

Klipp alla stjälkarna rakt av på skaftet.

Foto: anna Lefvert

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2012-07-31 00:00

Få doftupplevelser slår den av att stå mitt i ett blommande lavendelfält en varm högsommardag. Blomdoften ligger tung i luften, och upptar varje vindpust. Numera finns lavendelodlingar inte bara i England och Frankrike, utan även i södra Sverige.

Traditionen med att binda lavendelkorgar kommer ursprungligen från England, där man under den viktorianska eran (1837-1901) i högreståndskretsar gärna hängde lavendelkorgar i garderoben för att hålla ohyra borta och ge väldoft till kläder och sänglinne. I dag är det välkänt att lavendel har en avskräckande effekt på ohyra som mal och löss, även bladlöss kan faktiskt hållas borta i trädgården om man odlar lavendel runt exempelvis rosor som annars lätt angrips.

Det här visste man redan på 1500-talet, det finns beskrivet i gamla böcker hur man kan hålla löss borta från sina kläder genom att skölja dem i lavendelvatten.

I dag är det kanske inte så vanligt med löss i våra garderober, även om vägglössen sägs ha gjort sitt återtåg i Sverige. Men en och annan pälsänger eller mal finns nog att jaga bort även i moderna hem. Men framför allt binder man lavendelkorgar i dag för att de är vackra, doftar gott - och för att det är roligt.

Lavendelkorgarna fungerar på samma sätt som lavendelpåsar, de sprider väldoft och hjälper till att hålla ohyra borta. Vackra är de också.
Lavendelkorgarna fungerar på samma sätt som lavendelpåsar, de sprider väldoft och hjälper till att hålla ohyra borta. Vackra är de också.
Gör så här

Klipp eller plocka 15 lavendelstjälkar med långa skaft. Bäst är att plocka dem när de nästan blommat över, då är oljehalten som högst och blommorna doftar som allra mest. Det är viktigt att du har ojämnt antal stjälkar när du ska fläta.

Håll ihop stjälkarna i en bukett och ordna blommorna så att underkanten håller samma nivå. Knyt ihop just under blommorna med ett jute- eller natursnöre.

Håll blommbuketten upp och ned, med blommorna i vänster hand, och börja böja ned skaften tillbaka ned över blommorna. Det är ganska lätt att av misstag råka bryta av skaften, men om man vrider dem en aning samtidigt som man böjer går det lättare. Böj ned samtliga stjälkar över blommorna.

Ta ett sidenband, drygt en meter långt och en knapp centimeter brett, vik bandet dubbelt över en av stjälkarna och börja fläta det varannan över och varannan under stjälkarna. I början är det lite pilligt, men när man väl kommit på tekniken går det lättare.

Fortsätt fläta likadant varv efter varv så tätt att man inte kan se blommorna mellan banden. Avsluta när du kommit ned till bara stjälkar. Linda bandet hårt runt stjälkarna och knyt ihop.

Om du vill kan du knyta en rosett, eller spara lita band att hänga lavendelkorgen i. Den håller sig väldoftande i flera år. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!