Är det dags att dränera husgrunden?

Underhåll När nya generationer köper hus av den äldre är det många som väljer att dränera sin senaste investeringen.  - Husen måste andas, annars kan det bli som att bo i en plastpåse, säger Anders Hornvall på Tjust Entreprenad.

Äldre hus med källare. Det är de som brukar få problem när källaren blir extra rum.

Äldre hus med källare. Det är de som brukar få problem när källaren blir extra rum.

Foto: Ola Axman

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2012-04-25 00:00

Det blir vanligare att göra om källaren i sitt nyinköpta, men äldre, hus till beboeliga rum. Där det förr bodde grönsaker, konserver och en och en annan oljepanna ska nu tonåringar, helst med egen ingång, husera. Då kan det vara dags att dränera runt grunden, av flera skäl.

- På hus från 1900 och fram till ungefär 1948 finns det ofta ingen dränering alls, fukt och kondens har ingenstans att ta vägen.

Det berättar Anders Hornvall på Tjust Entreprenad. Han arbetar nästan uteslutande med dränering, tio till 15 hus blir det per år.

Det är den varmare luften som kan ställa till det, berättar Anders. De utrymmen som förr stod utan värme värms ofta upp i dag. Då bildas det kondens i mötet mellan den uppvärmda luften och den kalla väggen och jorden som omger den. Det kan leda till rejäla problem, särskilt om man har isolering eller organiska material, till exempel en panel, direkt mot väggen.

- När det blev populärt att göra om källaren till gillestuga började problemen flytta in i husen. Fukten fastnade i isoleringen och i panelen och det blev tillslut ett mögelhus av det hela.

Dagens mer avskalade inredning hjälper till, men ska man bo i källaren rekommenderar både Anders och Stefan Nilsson på Linderson Mark- och bygg att man dränerar. Förbättringen i innemiljön brukar märkas av efter ett halvår.

Stefan och Anders har samma syn på problemet.

- I allmänhet kan man säga att dräneringen ligger för högt, den måste ner under själva plattan, minst 20 centimeter, säger Stefan.

Både Stefan och Anders har stött på riktiga skräckexempel under sina projekt.

- På ett jobb bestod grunden av en betongplatta med uppvikt plast runt. När vi grävde runt var det som att öppna en kran, det bara forsade ut vatten som samlats, berättar Stefan.

Anders vill inte vara sämre.

- På ett jobb hittade jag en padda som bodde i håligheterna mellan sprängstenen man fyllt med, det var en blöt miljö, minst sagt.

Dränering, så funkar det

I stora drag går arbetet till på följande sätt. När man grävt ner utmed fasaden börjar arbetet med att slipa bort den asfaltsbeläggning som finns på gamla grunder. Den var tänkt som en fuktspärr och fungerande bra tills källarutrymmena började värmas upp. Nu stänger den in kondensen istället.

Sen sätter man skivor mot grunden, Anders använder så kallade "Optidrain-skivor" men det finns olika sorter och material som fungerar bra. De flesta har en isolerande effekt och fungerar lite som textilmaterialet "Gore-tex", det vill säga håller vätan borta utifrån men släpper igenom den inifrån.

Dräneringen ska gå långt, minst 20 centimeter under underkant av fundamentet, "sulan".

Ofta byter man vatten- och avloppsrör och ledningar när man ändå grävt. Nya dräneringsrör leder bort vattnet och ut i dagvattenledning eller brunn.

Ett makadamlager ska finnas under alla hus. De fungerar lite som lecakulor i en kruka och dränerar vattnet snabbare.

Ett dräneringsarbete kostar från 100 000 och uppåt och tar mellan 10- 15 arbetsdagar att genomföra i normalfallet.

Källa: Anders och Stefan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!