Plan för vattentornet splittrar

Miljö- och byggnadsnämnden säger ja till den nya detaljplanen för gamla vattentornet, men förvarnar om att det kan bli diskussion hur byggnaden ska utformas när det är dags för bygglov.

Sett från Slottsholmen.

Sett från Slottsholmen.

Foto:

Bostäder2015-10-22 12:55

Att göra om det gamla vattentornet till en modern fastighet har visat sig vara en utmaning. Tornet är för smalt för att man ska få plats med både bostäder och hisschakt inne i tornet. I samband med att man gör en ny detaljplan för området så har en lösning tagits fram där man i princip bygger till med en modern byggnad intill vattentornet. De båda byggnaderna ska knytas samman med balkonger.

– Tillbyggnaden ska anpassas så att vattentornets karaktärsdrag som en tydlig solitär och monumental byggnad i stadsbilden kvarstår, skrivs det i detaljplanen.

I fotomontagen har den moderna byggnaden fått en mörk färg som ska vara en tydlig kontrast mot vattentornets ljusare tegelfasad

– Vi tycker att intentionerna är bra, säger förvaltningschefen Carolina Stalebrant, men säger att nämnden ändå är osäker på hur byggnaden kommer att uppfattas.

Man befarar att det finns en risk att de två byggnaderna flyter ihop till en enda tjock byggnad, eller att det kommer att se ut som om ett höghus tyckts ihop mot det gamla tornet. Detaljutformningen av byggnaden kommer att diskuteras på allvar när det är dags för bygglov, och nämnden förvarnar om att man kommer att vilja se fler gestaltningar av byggnaden för att kunna bilda sig en uppfattning.

Carolina Stalebrant och nämndens ordförande Lennart Petersson betonar att det finns delar i förslaget som ser väldigt bra ut. Bland annat det gamla tornets nya utformning med fönster, och en kupol i toppen.

Nämnden var inte enig när man godkände detaljplanen. Vänsterpartiet, Folkpartiet och VDM förde fram kritiska åsikter mot förslaget:

– Det är fel att förfula stadens och sjösidans perspektivild, bara för att göra bostadsbyggandet ekonomiskt bärkraftigt, sade Leif Svensson (V) i ett yttrande.

– Den historiska byggnaden motsvarar i mångt och mycket värdet av Spårö bök. Av detta skäl kan vi inte ställa ett högguskomplex intill byggnaden, det kan inte vara enda alternativet till en framtida rivning av vattentornet, framförde Carola Kjellgren (VDM).

Folkpartisten Björn Holgersson stämde in i hennes yttrande.

Det har diskuterats om det är lämpligt att bygga bostäder på platsen med tanke på de höga radonhalterna. Där skriver miljö- och byggnadsnämnden i beslutet att byggnationen måste göras radonsäkert, och att det ska göras radonundersökningar när man bygger till altaner och lekplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om