– Det är inte överraskande att fler kommuner är intresserade av vad Västerviks kommun gjort här, säger Mehmet Kaplan (MP), efter att ha kommit ut från ett av modulhusen.
Husen har inspekterats och man har även suttit ner och druckit kaffe med en flyktingfamiljerna i husen.
Många politiska bedömare har sagt att 2016 kommer att bli året då den relativt okände Mehmet Kaplan på allvar får bekänna färg. Sverige lider av bostadsbrist, och när de senaste årens nyanlända söker sig vidare ut i samhället så kommer bostadsbehoven att bli ännu tydligare.
Är husen i Ankarsrum lösningen?
Mehmet Kaplan tycker i vart fall att Västerviks kommun tänkt rätt:
– Vi har sett många brandkårsutryckningar när det gäller flyktingbostäder under 2015. Västerviks kommun har hållit huvudet kallt och byggt långsiktigt.
Han berömmer husen för dess "hållbarhet".
– De flesta brukar tänka på miljö när de hör ordet "hållbart byggande", men jag vill tala om tre sorters hållbarhet. De andra är social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.
Han tycker att läget för de nybyggda modulhusen är bra: Mitt i samhället nära till service. Även valet av trä som byggmaterial får beröm:
– Det är naturligt och bra ur klimatsynpunkt. Trä lagrar koldioxid och husen smälter in i omgivningarna.
Kaplan tycker även att kommunen byggt för en föränderlig framtid.
– Kommunen har tagit höjd för att behoven kan förändras. Husen är byggda för att kunna användas till andra ändamål.
Kritikerna pekar på att bostadsbyggandet i Sverige är för lågt. Det håller Kaplan med om, men säger också att det ska det bli ändring på.
– Förra året byggdes det 48 000 bostäder, i år väntas det byggas 52 000 – 53 000 bostäder men vi behöver kommer upp i en årlig takt på 70 000 bostäder.
Han berättar dels om en redan aviserad satsning på 5,5 miljarder kronor. I onsdags bjöd dessutom regeringen in allianspartierna och vänsterpartiet till en diskussion om bostadspolitiken.
– Det ska bli förutsättningslösa diskussioner om allt från skattefrågor till att inrätta typgodkända hus.
Efter besöket i Ankarsrum bar det vidare till Västervik. Där väntade bland annat en diskussion med Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg. Den lokala miljöpartisten Akko Karlsson berättade om ett problem som kommunen vill föra upp på agendan. Man vill se förändringar i regelverket för att Västervik Miljö- och energi ska kunna finansiera underhållet av va-nätet.
– Kommunen har stora underhållsbehov, och vi kan inte använda fonderade medel som vi vill.