Mängder av fokuspunkter i ett och samma rum, tavlor som hänger på fel höjd, en totalt oinspirerad hall… Vi har väl alla gjort oss skyldiga till en och annan inredningsmiss! Kolla in de här kreativa lösningarna på vanliga dilemman i svenska hem.
1. Du matchar för mycket
Tro det eller ej, men övermatchning är en av de allra vanligaste missarna. Det är såklart okej att hålla sig till en färgskala som man gillar – men det är skillnad på att koordinera och matcha. När samma mönster och färger återkommer i hela rummet blir intrycket lätt både statiskt och tråkigt.
Lösning: Du kan använda en specifik färgskala som rummets bas, och sedan bryta av med andra färger och strukturer för att ge rummet mer dynamik.
Ett tips är att hålla basen relativt neutral, så blir det enklare att byta ut accentfärgerna när man känner för att förnya interiören.
2. Du väljer tapet innan du väljer möbler och textiler
Det kan vara lockande att köpa tapet eller väggfärg innan man valt ut möbler. Men vad du än gör, fall inte för frestelsen! Den där kulören som såg så härlig ut i katalogen kanske passar bra i själva rummet, men det blir ofta svårt att hitta soffa, kuddar eller konst som matchar väggen till 100%.
Lösning: Välj tapet utifrån möblerna istället. Det är lättare och billigare att tapetsera om än att behöva leta efter en ny soffa som passar till tapeten.
3. Du hänger dina tavlor för högt
Att hänga konst perfekt är svårare än man tror. Även om man inte blir helt nöjd med placeringen är vi många som nöjer oss för att slippa göra flera hål i väggen än nödvändigt. Att tavlorna hänger för högt är väldigt vanligt.
Lösning: Ha i åtanke att tavlor är till för att beundras. Därför kan du ha som tumregel att mitten av tavlan ska vara i ögonnivå om man oftast ser den när man står upp. Om det gäller ett konstverk som man tittar på när man sitter ned bör tavlans centrum vara längre ned.
4. Du tror att karaktär går att ordna på 10 minuter
Renoveringen av sovrummet är äntligen färdig. Du har köpt nya sängkläder, fixat en matchande tavla och flyttat in några krukväxter. En filt ligger slängd på sängen. Du borde vara helt nöjd men det är något som fattas. Karaktär är tyvärr inget som infinner sig bara så där…
Lösning: Acceptera att det tar tid att skapa karaktär i ett rum, och att riktigt bo in sig. Men om du vill hjälpa atmosfären på traven kan du investera i en charmig vintagemöbel och inreda med personliga prylar.
5. Du blandar hej vilt i barnrummet
Om det är något rum där man ofta riskerar att gå för långt – helt enkelt bli FÖR kreativ – så är det i barnrummet. Det är inte konstigt att vi inte kan lägga band på oss, med tanke på alla häftiga mönster och nyanser som finns tillgängliga! Tyvärr blir resultatet stressigt och inte alls avkopplande, varken för stora eller små.
Lösning: Om man vill att rummet ska kännas som en mysig oas istället för en kaotisk djurpark så gäller det att hindra sig, oavsett hur coola färger det nu finns. Försök att hålla dig till ett mönster istället för fem, och välj ut ett par färger som du verkligen gillar som får sätta prägel på barnrummet.
6. Du gömmer dina dyrgripar
Farmors finporslin, 20-talsvasen och kristallskålen må vara ovärderliga – men hur spännande ser de egentligen ut där de står i vitrinskåpet eller högst uppe på hyllan som ingen ändå når? Det är en sak att vara försiktig med sina dyrgripar, men för den sakens skull behöver man inte gömma dem.
Lösning: Ge dina finaste objekt den uppmärksamhet de förtjänar. Damma av och ställ fram på hallbyrån eller i sovrumsfönstret, och du kommer se dem i ett helt nytt ljus. Tänk också på att vaser ofta gör sig bättre tillsammans än var för sig.
7. Ditt vardagsrum ser ut som ett showroom
Det är ingen som klandrar dig för att du inspireras av showrooms –det är ju det de är till för! Men när ditt eget vardagsrum mer börjar liknar en inredningsbutik än ett trivsamt hem har det gått för lång. Ingen vill väl ha ett vardagsrum som känns stelt och opersonligt?
Lösning: Bryt av med detaljer! Det är inget fel med att ha ett rum som matchar, men det gäller att få in personliga detaljer som vittnar om att det är just du som bor här. Familjefoton, gamla minnen och porslinsfiguren du köpte i Indonesien för 15 år sedan hjälper till att skapa en mer personlig stämning.
8. Du glömmer bort hallen
“Vi prioriterar hallen först och främst, de andra rummen får vänta.” Hur ofta hör man den frasen egentligen? Just det –aldrig. Och det märks ofta när man stiger in i svenska hem. Inte för att hallarna på något sätt är fult inredda, men det är tydligt att det är lätt hänt att man förbiser just det rummet.
Lösning: Det handlar inte om att totalrenovera och köpa flashiga möbler till hallen; du kommer långt med små medel. Loppisfynd, personliga detaljer och konst ger ett välkomnande intryck.
9. Dina rum kryllar av fokuspunkter
Ibland kliver man in i ett rum som är fyllt av fantastisk inredning och coola detaljer, men problemet är att man inte vet vad man ska vila ögonen på. Att ha för många fokuspunkter är ett vanligt dilemma, eftersom många är frestade att placera dussintals fina saker i ett och samma rum.
Lösning: Välj en fokuspunkt per rum och låt resten av inredningen stötta den. Inspireras av det här mysiga vardagsrummet, där den abstrakta tavlans skönhet förstärks genom lampans placering och textiliernas nyanser som återkommer i tavlan.
10. Du ställer möblerna mot väggen
Särskilt i vardagsrum är det inte helt ovanligt att man klär hela väggen med möbler, vilket leder fria ytor i mitten av rummet. Problemet är att man inte direkt kan utnyttja hålrummen som skapas, utan det ser bara tomt och trist ut.
Lösning: Var inte rädd att skjuta in möblerna mot rummets mitt. Intrycket blir öppnare och mer inbjudande. Du går inte miste om någon yta, och om du har tavlor på väggarna kommer de mer till sin rätt.