10 viktiga tips innan du köper bostad

Vad är viktigt att tänka på innan du tar steget ut i bostadsdjungeln?PLUS-redaktionen listar experternas bästa tips för dig som går i köptankar.

Gör research. Genom att följa andra budgivningar kan du få värdefulla referensramar på vad bostaden just du vill ha är värd.

Gör research. Genom att följa andra budgivningar kan du få värdefulla referensramar på vad bostaden just du vill ha är värd.

Foto: Sanna Eriksson

Bostad2014-11-06 09:30

Att köpa bostad – vare sig det är en bostadsrätt, en villa eller ett fritidshus – kan förknippas med beslutsångest, osäkerhet och krånglig juridik. Nedan har PLUS-redaktionen samlat en mängd expertråd – vad du som spekulant bör tänka på innan du köper din nästa bostad.

1. Läs på innan
Att förbereda sig är a och o. Läs på så mycket som möjligt om bostadsmarknaden. Numera finns mycket information att tillgå via olika sajter, till exempel på boupplysningen.se (extern länk).
Fastighetsmäklare är experter på bostadsmarknaden – ställ många frågor.
Ta reda på vilka ekonomiska möjligheter som du, eller om ni är flera som ska köpa en bostad tillsammans, har. 
Förberedelserna kan kräva en del energi, men ett bostadsköp är troligen en av de största affärer du gör i livet, så se den energi du lägger ned som väl värd mödan.

2. Gå på många visningar
Du måste inte titta på enbart det du är intresserad av. Att åka på visningar på bostäder som du egentligen inte är spekulant på kan vara oerhört lärorikt.
Tänk på att det inte går att jämföra en villa i exempelvis Västerviks skärgård med en villa på östgötaslätten. Enda sättet är att se vad den bostad du är ute efter är värd är att se vad liknande objekt går på i samma område. På hemnet.se (extern länk) går det att se vad objekten slutar på för pris.

Känn på saker och försök visualisera ditt eget bohag i lägenheten. Att något är snyggt betyder inte att det är praktiskt.
Visualisera även bostaden året runt. Kan det till exempel bli kallt på vintern? Var lyser solen in på morgonen? Finns det några störningskällor eller mycket insyn?
Ibland kan det vara svårt att hålla allt som sägs på visningen i huvudet. Därför kan det vara en bra idé att ta med anteckningsblock och penna.

3. Utnyttja mäklare även som köpare
Ring till olika fastighetsmäklare och tala om att du som köpare finns på marknaden. Se till att de har dina kontaktuppgifter. Det ökar chanserna att de hör av sig direkt när en bostad som matchar just det du söker dyker upp.
Har du hittat en bostad du vill ha, se till att klargöra vem bollen ligger hos mellan dig och mäklaren. Att bara skriva upp sig på en intresselista och vänta på att mäklaren ska ringa kan leda till att du går miste om den.
– Det händer titt som tätt att spekulanter ringer och är upprörda för att de skrivit upp sig på en lista och förväntar sig att bli kontaktade. Om du är intresserad av en fastighet, var noga med att vara tydlig mot mäklaren, säger Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn.

För att kontrollera att din mäklare är seriös kan du enkelt använda dig av Fastighetsmäklarinspektionens hemsida, fmi.se (extern länk). Där kan du se om mäklaren är registrerad, om mäklaren har fått några anmärkningar och så vidare.

4. Vet dina skyldigheter som köpare
Som köpare har du en väldigt långtgående undersökningsplikt. Ställ återigen många frågor till mäklaren och läs dokumentationen som mäklaren har på bostaden.
I undersökningsplikten ingår allt, även eldstäder, el och VVS. För att kontrollera sådant krävs externa yrkeskunniga såsom sotare, elektriker och VVS-montör.

Om du upplever att du inte kan göra en bedömning kan det vara bra att ta hjälp av en egen besiktningsman. När det gäller besiktningsmän är det viktigt att ta reda på vad som ingår i deras tjänster. Du kan läsa mer om besiktningsvillkor på fmi.se (extern länk).

5. Undersök bostadsrättsföreningen
Om du ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att först kolla upp den aktuella bostadsföreningen. Ring upp bostadsrättsföreningen och prata med ordföranden om hur situationen ser ut. Att gå med i en bostadsrättsförening kan liknas vid att köpa en andel i ett aktiebolag. Titta på tidigare årsredovisningar, hur ser ekonomin ut?

6. Ha koll på de faktiska kostnaderna
Det kan vara lätt att stirra sig blind på den totala summan. Men att veta vad månadskostnaden för ditt boende blir är minst lika viktigt. Se till att ha klart för dig vad du ska betala varje månad för boendet. Ska du till exempel amortera?
Ha koll på vilka kostnader som tillkommer. Om du köper hus tillkommer kostnad för lagfart. Om du köper en bostadsrätt tillkommer också ett bostadsrättstillägg.

7. Ställ bankerna mot varandra
Ha som mental inställning att du ska bli en viktig kund hos banken och att de ska vara glada att du väljer just deras bank. Det kan vara lätt att bli passiv och överföra all makt till banken. Prata med olika banker och jämför vad de har att erbjuda. Kan du få rabatter? Vid bostadslån vill banker gärna att man samlar sitt fondsparande och sina konton. Våga förhandla.

Om du blir beviljad ett lån får du ett lånelöfte av banken. När det väl är dags för köp – dubbelkolla att lånelöftet verkligen gäller genom att ringa upp banken igen.

8. Prata med objektiva personer

Det kan vara lätt att förälska sig. Därför är det bra att prata med någon som inte direkt berörs av bostadsköpet i din närhet, eller varför inte ta med en vän på visningen? De kan se på bostaden med ett andra ögon och bedöma bostaden utifrån en annan vinkel.

9. Ha makt i budgivningen
 Redan under förberedelserna är det viktigt att bestämma en gräns för vad du eller ni är villiga att köpa en bostad för, samt ha lånelöftet i ryggen. På så sätt blir budgivningen betydligt enklare. Har du inte en bestämd gräns kan budgivningen bli betydligt mer ångestladdad.

Genom att gå på flera visningar och se vad budgivningarna slutar på kan man skaffa sig referensramar för vad den bostad du är intresserad av är värd. Genom att ha den kunskapen får du mer makt i den egna budgivningen och kan göra en bättre affär.
– Det finns mycket psykologi kring budgivning. En taktik jag har använt mig av är att sätta ett högt bud från början, men som ändå ligger under det pris jag vet att bostaden är värd. Förhoppningsvis försvinner några redan tidigt i budgivningen, säger Christoffer Björkwall på BoUpplysningen.se.

10. Nöj dig inte med muntliga avtal
Om något i bostaden behöver åtgärdas innan tillträdet – nöj dig inte med säljaren muntligen lovar att ordna det. För att kunna vara helt säker – kräv att allt står med i kontraktet, även små muntliga överenskommelser. På så sätt har du större garanti för att du har rätten på din sida.

Källor:
Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket.
Christoffer Björkwall, initiativtagare till BoUpplysningen.se
Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet. Tar emot cirka 3 000 samtal kring bostadsfrågor per år.
Jimmy Lööf, fastighetsmäklare, Skandiamäklarna i Linköping. 9 års erfarenhet.
Ulf Sjöholm, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Västervik. 31 års erfarenhet.
Ann Ekeroth, vd för Östgöta Husbesiktning AB i Norsholm. 15 års erfarenhet.
Frida Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare Svensk Fastighetsförmedling i Linköping. 16 års erfarenhet.
Martin Gustafsson, kontorschef och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Linköping. 17 års erfarenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!