Guldjakten fortsätter

Nu inleds jakten på guldfyndigheter vid Solbergsgruvan på Kärringsryggen, intill Fårhultsmasterna. Tidigare borrningsresultat är så intressanta att det är värt att gå vidare.

Foto:

Borrningar2008-03-04 00:05
På måndagen var borrteamet på plats för att inleda de fortsätta undersökningarna.- Det finns väldigt höga halter guld i Solbergsgruvan, säger Dick Levin på Wiking Mineral AB som tillsammans med IGE Nordic ligger bakom projektet.- Jag skulle vilja säga att det är extremt höga halter.De redan tidigare kända guldhalterna är inte tillräckligt för att dra igång en gruvbrytning. Det krävs mer undersökningar. De har nu inletts. Sju till åtta håll ska borras kring Solbergsgruvan. Varje hål blir omkring 100 till 150 meter djupt.- Uppdraget nu är att ringa in fyndigheten, att få vetskap om dess kontinuitet, så att vi kan utesluta att det rör sig om enstaka fyndigheter, säger Dick Levin.- Vi måste få ett bättre grepp om strukturen av fyndigheten helt enkelt.På frågan var gränsen går för att det ska vara lönsamt att dra igång brytningen uppger Dick Levin att det är en rad faktorer som spelar in.- Det är en komplex frågeställning som vi inte är beredda att ta ställning till. Det handlar om snittmängden guld, den geologiska geometrin, brytningskvantiteter, anrikningskostnader, eventuella transportkostnader eller om vi ska bygga upp något och anrika på plats.- Det är för tidigt att prata ekonomi men projektet är mycket intressant. Det finns en rad gamla anor kring gruvbrytning i området och det vore kul att kunna ta vid.- Området är jättespännande, säger Dick Levin.Gruvfältet ska saneras och eventuellt guldbrytning i området ska vara förenlig med saneringsprojektet.- Från kommunens sida ser vi positivt på en fortsatt undersökning som eventuellt kan leda till en brytning, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson som framhåller att det är ytterst angeläget att den påbörjade saneringen fortsätter och att miljön återställs enligt uppsatta mål.
Guldfynd
I de varphögar som finns vid de gamla gruvhålen intill Fårhultsmasterna har det tidigare uppmätts så mycket som 22 gram guld per ton berg. Normal förekomst i området ligger kring 2 till 10 gram guld per ton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om