Tvångsförvaltning nästa

Västerviks kommun har ansökt om tvångsförvaltning av bolaget Q-hus bestånd i Blackstad och Ankarsrum.

Ödsligt. Huset på de Marés väg är ett av de berörda. Det är oklart om huset är bebott. När VT känner på entrédörrarna är de låsta.

Ödsligt. Huset på de Marés väg är ett av de berörda. Det är oklart om huset är bebott. När VT känner på entrédörrarna är de låsta.

Foto: Ulrik Alvarsson

Boende2015-11-21 04:00

Totalt är det 29 lägenheter på de båda orterna som berörs. Alla lägenheter är dock inte uthyrda.

I våras såldes husen till det Stockholmsbaserade bolaget Q-hus. Tidigare i höstas kom signaler om att allt inte stod rätt till. VT fick uppgifter om att ägaren till bolaget befann sig utomlands – och inte gick att nå. Driften av husen hade lämnats vind för våg.

T f miljö- och byggnadschef Carolina Stalebrant säger att förvaltningen har haft kontakt med ägaren via mejl.

– Kontakten har blivit allt mer sporadisk. Han har gjort sig otillgänglig både för oss och hyresgästerna, säger hon.

I oktober fick miljö- och byggnadsförvaltningen tillåtelse av politikerna att gå in och göra enstaka insatser för att till exempel upprätthålla värmen i lägenheterna.

– Vi har gjort ett par insatser, säger Carolina Stalebrant, och fyller i att det är framförallt den invändiga boendemiljön som gjort att kommunen vänt sig till hyresnämnden.

Att det går så långt som tvångsförvaltning har varit sällsynt i Västervik. Enligt lag kan man påkalla "särskild förvaltning" om "fastighet inte de krav som bostadshyresgästerna har rätt att ställa i fråga om sundhet, ordning och skick." Om hyresnämnden skulle hålla med Västerviks kommun om att det är befogat med särskild förvaltning på måndag finns det två alternativ:

* Den mildare varianten är att fastighetsägaren åläggs att teckna kontrakt med en förvaltare. För hyresnämnden ska fastighetsägaren kunna visa upp ett kontrakt som tryggar förvaltningen under minst tre år framåt.

* Om nämnden tror att fastighetsägaren inte kommer att lyda ett föreläggande, eller om det är allvarliga brister i boendet, så ställs fastigheten under särskild förvaltning direkt.

Tvångsförvaltning har varit ovanligt i Västerviks kommun.

* I två fall har kommunen gått ännu längre och förbjudit fastighetsägaren att upplåta lägenheterna för boende – det inträffade med några hus i Överum 2008, och några flerfamiljshus i Västervik 2003. I båda fallen var husen inte bara nedgångna, ägarna hade problem med boende som inte betalade någon hyra. I det läget finns inte ekonomiska förutsättningar för tvångsförvaltning.

* Några av husen i Blackstad har varit uppmärksammade redan innan Q-hus tog över dem. Hyresgäster har klagat på underhållet, och en tidigare ägare har ålagts att göra insatser bland annat när det gäller varmvatten och badrum.

VT har sökt fastighetsbolaget Q-hus för en kommentar. Ingen svarar på bolagets nummer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om