Egentligen är Thomas Carlssons officiella titel "Bosocial samordnare". Men den använder han inte så ofta.
– Den säger väl inte så mycket om vad jag egentligen gör. Jag arbetar med trygghet och trivsel i våra områden, tillsammans med våra fastighetsskötare. De är de som känner områdena och de är mina känselspröt, det är ett tätt samarbete.
Han har arbetat 35 år som polis och skaffat sig erfarenheter som ibland kan vara till nytta i det nuvarande arbetet. Att medla mellan två parter till exempel.
– När grannar har problem med varandra så handlar det ofta om mindre saker som man klagar på och vi reder nästan alltid ut det. Det är viktigt att ta tag i det tidigt, innan det växer. En öppen dialog, ett möte och samtal fungerar i nästan alla fall.
Det är också det som han gillar med arbetet, mötet med människor och att kunna hjälpa till där det behövs.
Ibland är det en hårfin gräns mellan en regelrätt störning, i hyreslagens mening, och vad som kan uppfattas som störande.
– Det gäller att skilja på det. Massor av saker kan man uppfatta som störande, att någon går för hårt i lägenheten ovanför eller duschar sent exempelvis. Men regelrätta störningar handlar oftast om oljud, att man har en sen fest och spelar hög musik efter klockan tio på kvällen, bland mycket annat.
Överlag tycker han att vi sköter oss i Västervik, de han möter i sitt arbete känner sig trygga där de bor och trivs bra.
Det finns också tråkigare saker som han konfronteras med, att behöva vräka någon är inget han tycker är roligt. Oftast är det relaterat till att man inte betalar sin hyra, eller inte slutar med att störa grannarna.
– Det händer väldigt sällan, kanske ett par gånger om året och det är en extremt låg siffra. Då ska det har gått långt. Då har vi tagit kontakt, skickat varningsbrev och kontaktat socialtjänsten innan.
Han möter ofta fördomar om olika områden.
– Av någon gammal vana så tror många att det finns bostadsområden med problem. Folk tror exempelvis att det finns problem på Midgård och Markörområden. Men det stämmer inte och det är tröttsamt att höra.
Vad är de vanligaste klagomålen som grannar har på varandra?
– Klagomål om oväsen, grannar som stökar ner i trapphus och husdjur som kissar lite överallt är vanliga. Men det är egentligen små saker som går att lösa om man visar varandra hänsyn. Det behöver inte vara så svårt ibland. Men man kan heller inte räkna med att ett hyreshus ska vara knäpptyst.