Ett okänt kulturminne i Boarum

Turkosa stenbitar och ett brusande vattenfall nära sommarhuset fick Axel Delorme att börja undersöka bygdens historia. Hans efterforskningar har nu blivit en bok – och ett nytt turistmål.

Slagg. Skogen står på mängder av slaggprodukter från den gamla masugnsverksamheten.

Slagg. Skogen står på mängder av slaggprodukter från den gamla masugnsverksamheten.

Foto: Ilkka Ranta

Boarum/Hjorted2015-06-18 12:00

En bit från hållplatsen ”Boarum” på vägen mot Hjorted börjar en liten stig – som nyligen röjts fram för att fler ska hitta fram i skogen. Inne i det vackert lummiga skogspartiet lurar nämligen en historia som få känner till. En historia som Axel Delorme bestämde sig för att gräva fram för några år sedan.

Axel och hans fru Gabriella är från Tyskland, men bor under delar av året i Boarum. Vid millenieskiftet blev Axel pensionär, och paret kunde tillbringa mer tid på sina svenska ägor. Vid ett tillfälle hittade Gabriella turkosa stenbitar på marken – och de började fundera på om det var någon slags ädelsten hon hittat. ”Nej du, det där är slaggsten från den gamla masugnen”, visste grannen och arrendatorn Håkan Wärling.

– Jag blev intresserad av att lära mig mer om masugnen, men det fanns inte så mycket litteratur om den, säger Axel Delorme.

Axel och Gabriella åkte till Vadstena för att ta del av de stora bruksarkiven och på så sätt få fram mer detaljer om masugnsverksamheten. Axel letade också i Hjorteds gamla kyrkoböcker och bouppteckningar, för att få mer information om masmästarna, gården, torpen i trakten och människorna som bodde här.

Den gamla masugnen var av stor betydelse för hela trakten under tiden verksamheten var i gång, mellan 1727 och 1885. Ugnen levererade tackjärn till Falsterbro bruk, och andra bruk i trakten. Själva masugnen revs 1903, men det finns fortfarande kvar en damm som levererade vatten till vattenhjulet som man fick energi från. Det finns också stora mängder slaggsten bevarade i markerna.

– 75 kilo tackjärn gav ett ton slagg, så ni kan förstå att det blev mycket slagg, säger Axel Delorme.

Axel skrev ner historien på tyska, främst för släkt och vänner – och översatte den senare till svenska. Med hjälp av Hjorteds hembygdsförening har han sedan kunnat ge ut en bok, som även har kapitel om Hjorteds jordbrukshistoria, folkskolan i Boarum och den egna gården. Hembygdsföreningen har också hjälpt till att röja fram stigen fram till platsen där den gamla masugnen stod, vid ett brusande vattenfall.

– Det är första gången vi har varit med om ett sådant har bokprojekt, säger Hans Åkesson, ordförande i hembygdsföreningen.

Förhoppningsvis kan platsen bli ett nytt turistmål, både för de som läst Axels bok, men också för de som är intresserade av bygdens historia.

Det finns dock smolk i glädjebägaren. Den gamla dammen hotas av nya vattendirektiv från länsstyrelsen. Den utgör nämligen ett vandringshinder för vissa fiskarter. I Hjorteds hembygdsföreningen kommer man att kämpa för att bevara kulturminnet som det är.

– Det vore katastrof om ett sådant här kulturminne skulle förstöras, säger Hans Åkesson.

Vattenfall. I Boarum finns inte bara ett stycke spännande bygdehistoria, utan även fascinerande natur.
Vattenfall. I Boarum finns inte bara ett stycke spännande bygdehistoria, utan även fascinerande natur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om