Ont om blod i länet

Om du är blodgivare har du antagligen fått ett meddelande om att passa på att ge blod. I slutet av förra veckan var depåerna låga.

Fler blodgivare behövs i Västervik.

Fler blodgivare behövs i Västervik.

Foto: Karin Hertz

Blodgivare2014-05-05 12:00

Det händer att nivåerna i blodbanken blir låga. I slutet av förra veckan var det så i länet. Någon specifik anledning, exempelvis en större olycka eller en patient som behöver mycket blod vid ett tillfälle, finns inte alltid. Det säger Görel Edgren som är blodcentralsamordnare inom landstinget i Kalmar län. Hon säger också att det den här gången inte berodde på något särskilt, det finns alltid toppar och dalar.

– Det var låga nivåer och flera olika patienter måste ha haft samma blodgrupp, då kan det börja sina ganska snabbt, säger hon.

I det läget börjar man kalla in fler av sina blodgivare. I andra landsting finns en sms-funktion där man kan skicka en kallelse via ett sms till de blodgivare som har går med på det. Men i Kalmar län förlitar man sig än så länge på telefonkontakt och att skicka ut en kallelse med post. Men även Facebook har visat sig vara effektivt.

– Vi skriver ibland på vår Facebook-sida och det brukar ge väldigt bra resultat snabbt, säger Görel Edgren.

Länets olika sjukhus delar med sig av sitt blod. Det är Görel Edgren och hennes personal som har till uppgift att se till att blod finns där det behövs, när det behövs. Man skickar blod mellan sjukhusen när det behövs, och i förebyggande syfte.

Den här gången verkar det ha gett resultat. Görel Edgren menar att många hörsammat kallelsen, i alla fall i Oskarshamn, där hon befinner sig under måndagen.

I Västervik kallade man också in extra blodgivare. Lisbeth Hallberg är sektionsledare på Blodcentralen.

– Vi kallar så klart hela tiden och när det blir brist så kallar vi några fler. Det går i vågor men ofta är tillgången ganska god, säger hon.

Tillgången på blodgivare är också ganska god men man vill hela tiden ha fler som kan tänka sig att ge blod, säger Lisbeth Hallberg.

För tillfället är det flest kvinnor som hör av sig och vill skänka blod och det är man glad för på Blodcentralen. Men önskvärt vore att fler män anmäler sig, enligt Lisbeth Hallberg.

– Vi undrar lite var alla männen är någonstans? Vi har sett att män kan lämna blod oftare om det skulle behövas, och de har ofta också ett bättre hemoglobinvärde än kvinnor har, så de får gärna höra av sig i större omfattning.

Man söker främst män i åldern 18 till 60 år men också kvinnor. Att tappa någon på de 450 milliliter blod som det handlar om vid varje sittning, tar mellan en kvart och en halvtimme.

Bli blodgivare?

Blod i vården

Nästan alla friska människor mellan 18 och 65 år kan lämna blod. Vid första besöket får man fylla i en hälsodeklaration och blodprov tas för olika kontroller och för att se att blodgivaren inte tar skada av att lämna blod.

När man ger blod tappas man på 4,5 deciliter blod. Det tar 5–10 minuter. Blodvolymen återställs inom ett dygn. De röda blodkropparna och det järn som förloras med de röda blodkropparna tar däremot flera veckor att ersätta. En man kan ge blod upp till fyra gånger per år och en kvinna tre gånger.

Källa: Landstinget i Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om