Unikt samarbete ger invånare bättre service

Invånarna i Blankaholm och Misterhult ska nu få bättre kommersiell service. Det sker genom ett unikt samarbete mellan kommuner.

Landsbygdsutvecklare Malin Ohlsson på Västerviks kommun berättar att Blankaholm och Misterhult snart ska få bättre tillgång till kommersiell service.

Landsbygdsutvecklare Malin Ohlsson på Västerviks kommun berättar att Blankaholm och Misterhult snart ska få bättre tillgång till kommersiell service.

Foto: Privat

Blankaholm2019-10-08 08:00

Invånarna i trakterna kring Blankaholm och Misterhult har sämst tillgång i länet till matbutik, apotek, postombud och bensinstation.

Genom ett unikt samarbete över kommungränserna ska nu Oskarshamn och Västervik i ett pilotprojekt förbättra situationen för de boende.

Tillsammans ska inom kort de båda kommunerna, med stöd av Region Kalmar, skapa förutsättningar för bättre kommersiell service även på landsbygden. 

Just södra delen av Västerviks kommun och norra delen av Oskarshamns kommun saknar till stora delar tillgång till kommersiell service och avstånden är långa. Bägge kommunerna har skärgård, med speciellt utsatt öbefolkning. 

– Kommunerna ska hjälpas åt att finna gemensamma metoder och verktyg. Servicenivån är lika låg på båda sidor av gränsen, säger Malin Ohlsson som är landsbygdsutvecklare i Västerviks kommun.

Tillväxtverket står för 70 procent av finansieringen och de två kommunerna tillsammans med Region Kalmar betalar resterande 30 procent. Totalt handlar det om runt 1,5 miljon kronor.

– Vi anställer en projektledare som ska jobba med den här satsningen på heltid under två år och vi hoppas få med oss fler aktörer, såsom lokala företag och samhällsföreningar. Exempelvis organisationen "Hela Sverige ska leva" i Oskarshamn, säger Malin Ohlsson.

Planen är att titta på hur behoven ser ut och att försöka hitta lösningar för att få till kommersiell service. Det kan vara obemannade butiker, hemkörning av varor och drönarleveranser.

Karta: Blankaholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!