Wille Momark ser sig om i lokalen där han tillbringade så många timmar under de sju år som han drev lanthandeln, fram till stängningen 2011.
– Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle hamna i butiken igen, säger han.
Men läget är annorlunda nu, på flera sätt. Nu är det han och hustrun, Hilma Momark, som gör det här tillsammans. De driver redan gästhamnen ihop. Med lanthandeln i gång, får de ytterligare en viktig pusselbit på plats i området.
De har investerat 800 000 kronor i butiken, plus 400 000 i varulager. För att kunna ha både bemannat och obemannat, behöver de har två kassasystem. De behöver också kunna skärma av kassan med en jalusi under de tider som det inte är bemannat, när kunderna får handla själva med bank-id.
Hur ser ni på konkurrensen från butikerna i Västervik och Oskarshamn?
– Det är klart att vi kommer att ha en annan prisbild än de stora butikerna där, men vi vet att vi har bygden med oss. Det gör att det känns tryggt. Sedan är det många aspekter att ta hänsyn till, för att värdera vad som är billigt eller dyrt, säger Hilma.
Även om priserna är billigare för kunderna på annat håll, kostar ju bensinen, plus att de får lägga mer tid på resan till butiken. Hilma påpekar också att lanthandeln gör att det blir en mer levande landsbygd, vilket gör att bostäderna ökar i värde.
I samband med nyöppningen blir lanthandeln en del av Axfood-familjen, genom konceptet Handlar'n. Kedjan har cirka 200 butiker runt om i landet och drivs av enskilda handlare.
Ambitionen hos paret Momark är att på sikt kunna erbjuda 2 300 artiklar i butiken, men allt finns inte på plats från start.
– Vi har mycket specialvaror också. Till exempel båtinspirerat och camping, säger Hilma.
Hon och Wille kommer även att samarbeta med en rad lokala matproducenter, som Glada utegrisar och Axelssons potatis.
Kunderna får vara med och påverka sortimentet, genom att komma med önskemål om vilka varor som ska finnas i butiken.
I planerna framåt ingår också en minigolfbana, som blir lite annorlunda utformad. Den börjar vid huset mittemot lanthandeln och fortsätter mot vattnet, och knyter på så vis ihop området.
Den 17 juni blir det invigning av såväl lanthandeln som den 210 meter långa bryggan, som flera hundra givare har bidragit till.
Blankaholms lanthandel drevs tidigare av Sarah Leffers, men har nu varit stängd sedan i höstas.